“Δεν είμαστε πράκτορες”, φέρεται να είπαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Έβρο το απόγευμα της Πέμπτης (01.03.2018) σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα.

Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Οι δύο στρατιώτες θα δικαστούν τη Δευτέρα με βάση το κατηγορητήριο που δεν αναφέρει κατασκοπεία παρά το προπαγανδιστικό παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι έχουν μαζί τους τους δικηγόρους του προξενείου στην Ανδριανούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απίστευτη τουρκική προπαγάνδα ξεκίνησε όταν το πρακτορείο Ανατολού καθώς και άλλα ηλεκτρονικά μέσα ανέφεραν ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, πέραν των άλλων. Κάτι που θα σήμαινε σοβαρή κρίση αφού οι στρατιώτες θα κινδύνευαν άμεσα.

Σκληρή γραμμή

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι ο εισαγγελέας, πιο σκληρός, ζήτησε να κατηγορηθούν και για κατασκοπεία, όμως, ο δικαστήςους απήγγειλε κατηγορίες για: Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό. Επίσης διέταξε να εξεταστούν τα τηλέφωνά τους για να εξακριβωθεί αν περιέχουν ύποπτες φωτογραφίες/βίντεο και αν αληθεύουν τα όσα δήλωσαν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Birlik, στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκε και η μητέρα ενός εκ των δυο στρατιωτών.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, μεταφέρθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο Μουράτ, της περιοχής, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και στη συνέχεια μετήχθησαν στις φυλακές, όπου και θα κρατηθούν μέχρι να οριστεί η δικάσιμος η οποία φαίνεται ότι θα είναι η Δευτέρα.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο συλληφθέντες Έλληνες αυτή την ώρα κρατούνται στις κλειστές φυλακές Αδριανούπολης.Όπως διαβεβαίωναν από την κυβέρνηση, ο στρατιωτικός εισαγγελέας Αδριανούπολης τούς απήγγειλε κατηγορίες για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και μόνο, παρήλθε το αυτόφωρο και οδηγήθηκαν στις φυλακές. Το ελληνικό δημόσιο από πλευράς του όρισε δύο δικηγόρους που θα ασκήσουν έφεση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, oι δύο Έλληνες συνελήφθησαν χωρίς χρήση βίας από τους Τούρκους στρατιώτες, και επετράπη να επικοινωνήσουν με τη μονάδα τους.