Πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις μείζονος σημασίας έδωσε η Αγκυρα σε ένα ζήτημα περιορισμένης εμβέλειας που προέκυψε από τη λανθασμένη είσοδο για λίγα μέτρα σε τουρκικό έδαφος ελληνικής περιπόλου από δύο έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι –σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu –συνελήφθησαν και κρίθηκαν χθες το απόγευμα προφυλακιστέοι για απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Κορυφαίες ελληνικές στρατιωτικές πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι το αδίκημα που τους αποδίδεται είναι μόνον η παράνομη είσοδος. Εως χθες το βράδυ τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς –πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν λοχία ΕΠΟΠ, δηλαδή για μόνιμο προσωπικό, και όχι για φαντάρους –κρατούνταν στην Αδριανούπολη και καταβάλλονταν διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή τους, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το ζήτημα δεν είχε συνδεθεί, τουλάχιστον επισήμως, με το αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση από τη χώρα μας των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί –σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού –εκτελούσαν περιπολία στην οριογραμμή της δασικής περιοχής των Καστανιών Εβρου και λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών «φέρεται να εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο σε τουρκικό έδαφος» και στη συνέχεια συνελήφθησαν. Οπως επισημαίνεται από το «Πεντάγωνο», δεν υπήρξε συμπλοκή ούτε χρήση βίας και οι δύο στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αμέσως μετά το συμβάν ενημερώθηκε ο ταξίαρχος που έχει την ευθύνη της περιοχής και αυτός ακολούθως (με βάση την πάγια πρακτική) επικοινώνησε με τον τούρκο ομόλογό του στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι δύο αξιωματικοί έδωσαν ραντεβού στην τουρκική επικράτεια, προκειμένου ο έλληνας ταξίαρχος να παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς, καθώς έτσι λύνονται τέτοια περιστατικά.

Οση ώρα όμως συνομιλούσαν, χτύπησε το τηλέφωνο του τούρκου αξιωματικού, ο οποίος ενημερώθηκε ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη και να παρουσιαστούν στον τοπικό εισαγγελέα. Από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση είχε ξεφύγει από την τοπική διαχείριση και εξελισσόταν σε διμερές ζήτημα με διπλωματική διάσταση. Στην Αθήνα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης και η ηγεσία ενημερώνονταν για το τι έχει συμβεί, ενώ η εντολή χαμηλής διαχείρισης ήταν σαφής. Λίγη ώρα αργότερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης σχημάτιζε στο τηλέφωνό του τον αριθμό του τούρκου ομολόγου του, στρατηγού Ακάρ. Ο τούρκος αρχηγός, αφού άκουσε τον έλληνα ναύαρχο να ζητά τη διευθέτηση της υπόθεσης και την επιστροφή των δύο Ελλήνων, του ζήτησε λίγο χρόνο για να… ενημερωθεί και να του απαντήσει. Πράγματι, το πρωί της Παρασκευής το τηλέφωνο του Αποστολάκη χτύπησε και από την άλλη άκρη της γραμμής ο τούρκος αρχηγός τού επιβεβαίωνε ότι με την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας (δικαστική οδός) σύντομα οι δύο θα επέστρεφαν στην Ελλάδα. Το απόγευμα, ωστόσο, οι δύο στρατιωτικοί κρίθηκαν προφυλακιστέοι.