To σίριαλ της αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

Η βελτίωση των αεροσκαφών μολονότι κρίνεται απ’ όλους στο «Πεντάγωνο» επιβεβλημένη –λόγω και της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε με την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο –είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει και με τι τίμημα. Η διαπραγμάτευση για το κόστος της συμφωνίας συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα επί ελληνικού εδάφους με την επίσκεψη κλιμακίου στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Κορυφαία πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τόνιζε πάντως χθες πως η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως ταβάνι του συνολικού κόστους για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ότι δεν μετακινείται από αυτή τη θέση.

Ενα ακόμη αγκάθι στο οικονομικό πεδίο αφορά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και τις προκαταβολές που ζητεί η αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει μέσα στην πρώτη τριετία να έχουν λάβει περίπου 900.000 ευρώ. Γι’ αυτό και η ίδια πηγή του υπουργείου τόνιζε χαρακτηριστικά –δίνοντας και μια γεύση για τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης –«πως δεν είναι δυνατόν οι Αμερικανοί να ζητούν ως προκαταβολή ετησίως 300 εκατομμύρια ευρώ όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι 400 εκατομμύρια ευρώ».

Σημειώνεται πάντως πως ακόμη κι αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα είναι… κουτσουρεμένη, καθώς το σύνολο των F-16 αεροσκαφών που διαθέτει η πολεμική αεροπορία είναι 123. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο και η Υπηρεσία Ασφάλειαςτου υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ έκανε λόγο για αναβάθμιση 123 αεροσκαφών.