Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ετοίμαζε την τελική λίστα όσων θα έμπαιναν ή θα έβγαιναν από το κυβερνητικό σχήμα, στην Ολομέλεια της Βουλής καταγράφονταν νέες δονήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με αφορμή την κύρωση τεσσάρων συμβάσεων για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης και οι δύο οικολόγοι πράσινοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Γιάννης Τσιρώνης και ο Γιώργος Δημαράς –άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το ενεργειακό μοντέλο που ακολουθεί, απειλώντας μάλιστα να καταψηφίσουν στην Ολομέλεια τις σχετικές κυρώσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η τριπλή απειλή στη σκιά του ανασχηματισμού που περίμεναν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έγινε εκ του ασφαλούς, καθώς για την κύρωση των συμβάσεων η Ολομέλεια δεν προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία. Αναδεικνύει, ωστόσο, ένα προβληματικό τοπίο μέσα στο οποίο δοκιμάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Αυστηρό μήνυμα με παραλήπτη το Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές ότι επεδίωξε να στείλει ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ενδεχομένως γνώριζε χθες το απόγευμα ότι θα έμενε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι οι τέσσερις συμβάσεις δεν είναι κατ’ επιταγήν της τρόικας, αλλά κυβερνητική επιλογή. Ο ίδιος φρόντισε να υπενθυμίσει στα κυβερνητικά στελέχη πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να δημιουργήσει ένα «νέο περιβάλλον μέσα από ανατροπές και από τομές κι όχι να συνεχίσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων». «Η συνέχεια του κράτους είναι συνέχεια υπεράνω πολιτικών επιλογών» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπούν τα χειρότερα –όπως είπε -, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει η εξόρυξη υδρογονανθράκων στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ. Για να στηρίξει την κριτική του κατά των κυβερνητικών επιλογών, επικαλέστηκε δύο επιστολές της WWF και της Greenpeace που καλούσαν τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις «εγκληματικές συμβάσεις», οι οποίες οδηγούν τη χώρα σε ένα εξαιρετικά ρυπογόνο μοντέλο ανάπτυξης. Ακόμη επικαλέστηκε μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, λέγοντας πως την ίδια στιγμή που η Ελλάδα προωθεί την εξόρυξη άλλες χώρες με παράδοση στην εξόρυξη υδρογονανθράκων αναστέλλουν τις γεωτρήσεις τους, ενώ σημείωσε ότι και η Παγκόσμια Τράπεζα παύει πλέον να ασφαλίζει τέτοιες επενδύσεις.

Εντονη δυσαρέσκεια με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες εξέφρασε και ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς εκφράζοντας τη διαφωνία του με το μοντέλο της εξόρυξης υδρογονανθράκων κι απειλώντας να καταψηφίσει τις κυρώσεις. Τόσο ο ίδιος όσο και ο εκ των Οικολόγων Πράσινων αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Γιάννης Τσιρώνης φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν πως αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας των κυρώσεων, θα δώσουν αρνητική ψήφο. Οπως ήταν αναμενόμενο, το «αντάρτικο» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΝΔ και ΔΗΣΥ στηλίτευσαν το γεγονός λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαφίεται στην καλή πίστη και τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ είπε πως βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία παραδοξότητα της κυβέρνησης, αυτή του να προσφέρει τρυφερότητα στους βουλευτές της ενώ εκείνοι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. «Για πόσο ακόμα θα σας σώζουμε;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης από τη ΔΗΣΥ, λέγοντας πως τη μια φορά καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ και την άλλη οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ. Προσπαθώντας να κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών τού ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και πως είναι υπερβολικές οι ανησυχίες τους. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ενστάσεις και η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως του Νίκου Φίλη, εμπίπτουν στο πλαίσιο της «επαναστατικής γυμναστικής», δεδομένου ότι διατυπώθηκαν εφόσον είχε εξασφαλιστεί πως δεν θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Ετσι, οι απειλές για καταψήφιση έμειναν στα λόγια και δεν αποτυπώθηκαν στην πράξη, καθώς τις συμβάσεις υπερψήφισαν, εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι.