Μόνο ένα μικρό διάλειμμα προσφέρθηκε χθες το πρωί στους κατοίκους της Ανατολικής Γκούτα από τον εφιάλτη που βιώνουν εδώ και έντεκα ημέρες, πολύ μικρότερο από την πεντάωρη «ανθρωπιστική εκεχειρία» που είχε διατάξει την προηγουμένη η Ρωσία. Οι κυβερνητικοί βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν, το ίδιο και οι ρουκέτες των ανταρτών.

Μόσχα και Δαμασκός κατηγόρησαν τους τελευταίους ως υπευθύνους για την κατάρρευση της ανακωχής, υποστηρίζοντας πως βομβάρδισαν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» που είχαν ανοίξει. Οι αντάρτες το αρνήθηκαν και επέρριψαν τις ευθύνες στο αντίπαλο στρατόπεδο. ΟΗΕ και Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επεσήμαναν πως ούτως ή άλλως, ένα πεντάωρο καθημερινό «παράθυρο» είναι υπερβολικά μικρό για οποιαδήποτε ανθρωπιστική προσπάθεια. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε από τη Μόσχα τη Ρωσία να κάνει περισσότερα. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούσαν πως η Δαμασκός σχεδιάζει να κάνει στην Ανατολική Γκούτα ό,τι έκανε πρόπερσι και στο Χαλέπι, να ανακτήσει τον έλεγχό της, πάση θυσία. Κι ενώ ο χορός των αλληλοκατηγοριών, των πιέσεων και των ευχολογίων συνεχιζόταν, οι «New York Times» αποκάλυψαν μια έκθεση – σοκ, με την υπογραφή οκταμελούς επιτροπής σοφών του ΟΗΕ: η Βόρεια Κορέα στέλνει, εξακολουθούσε να στέλνει ακόμα και πέρυσι, με πλοία στη Δαμασκό φορτία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών όπλων.

Είναι ζοφερά επίκαιρη η αποκάλυψη. Μόλις προχθές ακτιβιστές κατήγγειλαν ακόμα μία επίθεση με αέριο χλωρίου στην Ανατολική Γκούτα. Διπλωμάτες και αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για αρκετές ανάλογες επιθέσεις από τις αρχές της χρονιάς, τόσο στην Ανατολική Γκούτα όσο και στην Ιντλίμπ και την Αφρίν. Μία άλλη επιτροπή του ΟΗΕ έχει επιρρίψει ξεκάθαρα στις δυνάμεις του Ασαντ μία επίθεση με αέριο σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν τον περασμένο Απρίλιο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 83 άνθρωποι. Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν χθες στο Reuters πως η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) ξεκίνησε έρευνα για τις επιθέσεις στην πολιορκημένη, σφυροκοπούμενη Ανατολική Γκούτα –η κοινή αποστολή ΟΗΕ – OPCW δεν ανανεώθηκε κατόπιν βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οπως επισημαίνουν οι «New York Times», υποψίες ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει εξοπλισμό και εμπειρογνωμοσύνη για τη διατήρηση του προγράμματος χημικών όπλων του Ασαντ υπήρχαν από την αρχή του συριακού εμφυλίου, το 2011. Και δεν υποχώρησαν ούτε όταν η Συρία αναγκάστηκε να υπογράψει, το 2013 (λίγο μετά την επίθεση με σαρίν που στοίχισε εκατοντάδες ζωές στην Ανατολική Γκούτα), τη Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα, υποστηρίζοντας πως είχε πια καταστρέψει όλα τα αποθέματά της.

Η νέα έκθεση του ΟΗΕ, που δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, μιλάει για τουλάχιστον 40 αποστολές απαγορευμένων εξαρτημάτων βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για ειρηνικούς σκοπούς, από τη Βόρεια Κορέα στη Συρία, την περίοδο 2012-2017. Σύμφωνα με τους ειδικούς, που είναι επιφορτισμένοι να εξετάζουν τη συμμόρφωση της Βόρειας Κορέας με τις κυρώσεις του ΟΗΕ, τα φορτία από τη Βόρεια Κορέα περιελάμβαναν πλακάκια ανθεκτικά στα οξέα, που χρησιμοποιούνται συχνά στην κατασκευή εργοστασίων χημικών όπλων, βαλβίδες και θερμόμετρα. Βορειοκορεάτες τεχνικοί έχουν επίσης εντοπιστεί να εργάζονται σε γνωστές εγκαταστάσεις κατασκευής χημικών όπλων και πυραύλων εντός της Συρίας. Ολα αυτά, παρά τη διεθνή προσπάθεια απομόνωσης και των δύο χωρών.