Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο Hilton να εξελίσσονται ομαλά και χωρίς τριβές, ωστόσο, ορισμένα από τα θέματα που συζητιούνται είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία θα περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η υποχρέωση των φορέων γενικής κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ουσιαστικά θα είναι υποχρεωμένοι όλοι οι φορείς να δίνουν τα διαθέσιμά τους κι αν δεν το κάνουν θα υφίστανται και συνέπειες.

Συγκεκριμένα προτείνεται να υπάρχει διάταξη η οποία θα περιλαμβάνει και «πέναλτι» για όσους φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν τηρήσουν τη νομοθεσία.

«Η ισχύουσα διάταξη είναι λίγο θολή ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας πως πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το κράτος που βρίσκονται τα διαθέσιμά του».

Το θέμα συζητήθηκε με τους δανειστές και αναμένονται σύντομα εξελίξεις. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos ύψους 4 δις ευρώ από διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υπάρχει ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 5 δις ευρώ σε διάφορους φορείς το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί. Η απόδοση των repos για τους φορείς προσεγγίζει το 3%.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ποσό της τάξεως των 4 δις ευρώ από διαθέσιμα φορέων γενικής κυβέρνησης, θα ενταχθεί στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.