Σε εννέα ημέρες, και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων των νοικοκυριών που θέλουν να διεκδικήσουν επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους.
Το πολυθρύλητο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», αν και ήταν να ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει στις 8 του μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πήρε και νέα μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των προτάσεων. Στην ψηφιακή πλατφόρμα που δώρισε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ακόμη δεν έχει συνδεθεί συνεταιριστική τράπεζα, όπως αναφέρουν πηγές, με αποτέλεσμα η έναρξη να μεταφερθεί για τις 8 του επόμενου μήνα.
Οπως και να έχει, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προετοιμάζονται για την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ» περιλαμβάνει επτά κατηγορίες δικαιούχων με βάση το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Αυτά τα δύο στοιχεία σε συνδυασμό με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών των νοικοκυριών καθορίζουν και το ύψος της επιδότησης των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Αυτό φτάνει μέχρι και το 70%, ενώ καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν συνδυασμό επιχορηγήσεων, δανεισμού και ιδίων χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα. Το ανώτατο ύψος που μπορεί να χρηματοδοτηθεί πρέπει να ανέρχεται στα 25.000 ευρώ. Αρα το υψηλότερο ποσό που παίρνει μία οικογένεια έως επιδότηση ανέρχεται στις 17.500 ευρώ.
Επιλέξιμη στο πρόγραμμα κατοικία είναι εφόσον:
- Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
- Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη
- χει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α' ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ'.
Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα.
Συγκεκριμένα, όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό επιδότησης. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος, έως και δύο παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η έβδομη και τελευταία κατηγορία, αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω λήψης άτοκου δανείου. Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό από 45.000 έως και 50.000 ευρώ. Η πρώτη, η χαμηλότερη κατηγορία, αφορά στις οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό έως 20.000.

ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του ενεργειακού επιθεωρητή καλύπτεται από το πρόγραμμα εφόσον βέβαια η αίτηση έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος ή στέγης και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Η ΑΙΤΗΣΗ. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από