Ο κύκλος της βίας που άνοιξε ξαφνικά με δύο εν ψυχρώ δολοφονίες σε Περιστέρι και Κυψέλη και βομβιστική επίθεση με στόχο κατάστημα λευκών ειδών στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, οι οποίες σημειώθηκαν μέσα σε 30 ώρες, προκαλεί ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ.

Κι όλα αυτά μόλις 40 ημέρες μετά τη δολοφονία του 57χρονου ποινικού Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι, που είχε συνοδευτεί από προαναγγελίες και απειλές για «νέο κύκλο αίματος».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποσυνδέουν τις υποθέσεις, αναφέρονται σε διακριτά συμβάντα και μιλούν για «στατιστική ιδιοτυπία». Αλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. όμως, μιλούν για αύξηση της εγκληματικότητας στην Αττική τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία αποτυπώνεται και σε αυτές τις σοβαρές εγκληματικές επιθέσεις και σε αλλεπάλληλα «συμβόλαια θανάτου».

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των εγκληματικών ενεργειών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διήμερο και τα στοιχεία των διωκτικών Αρχών.

Η ομάδα «Β1»

Η πρώτη δολοφονία σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 61χρονου άνδρα, πατέρα τεσσάρων παιδιών, στη συμβολή των οδών Θηβών και Τρεμπεσίνας, στο Περιστέρι. Ο 61χρονος, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα κι είχε μόλις αναχωρήσει από το σπίτι του, πυροβολήθηκε από άτομο που φέρεται ότι ήταν πεζό –χωρίς να υπάρχουν σαφείς μαρτυρίες. Το θύμα, που παλιότερα είχε βουλκανιζατέρ, ασχολιόταν με εμπόριο αυτοκινήτων και επιχειρούσε να αποκτήσει πρατήριο καυσίμων, εμπλεκόταν σε υποθέσεις με ακάλυπτες επιταγές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το όνομά του αναφερόταν, μαζί με εκείνο στενού συγγενούς του, στη δικογραφία που είχε σχηματίσει το 2011 το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών με 217 κατηγορουμένους για υποθέσεις προστασίας, βομβιστικές επιθέσεις κ.λπ. –ανάμεσα σε αυτούς, κορυφαία μέλη της ελληνικής μαφίας.

Ο 61χρονος ανήκε στην ομάδα «Β1» του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ. που περιελάμβανε συνολικά 15 άτομα, τα οποία κατηγορούνταν κυρίως για ακάλυπτες επιταγές και για τον ξυλοδαρμό, τον Σεπτέμβριο του 2010, ενός ιδιώτη στο πλαίσιο αντιδικιών για υπόθεση μη είσπραξης επιταγής ύψους 30.000 ευρώ. Πολλοί από τους κατηγορουμένους ήταν κι αυτοί έμποροι αυτοκινήτων στο Περιστέρι, ενώ ένας εξ αυτών ήταν και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Στοιχεία συγκεντρώθηκαν από καταγραφή συνομιλιών εμπλεκομένων στις ύποπτες συναλλαγές. Η δίκη για αυτή την υπόθεση σε πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου (!) κι ο 61χρονος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Το ίδιο δικαστήριο αθώωσε έναν στενό συγγενή του. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει ακόμη αναφορές (σ.σ.: έχουν επιβεβαιωθεί) ότι το θύμα διατηρούσε τους τελευταίους μήνες επαφές με τον δολοφονηθέντα –στις 17 Ιανουαρίου στο Χαϊδάρι –Βασίλη Στεφανάκο, με τον οποίο είχε γνωριστεί μέσω συναλλαγών για εμπόριο αυτοκινήτων. Ομως δίνει λίγες πιθανότητες η εν ψυχρώ δολοφονία του 61χρονου να εντάσσεται στον εμφύλιο της νύκτας, αφού το θύμα δεν είχε καμία ενεργό συμμετοχή σε αιματηρές επιθέσεις, ενώ δεν είχε όπλο. Ακόμη, η ΕΛ.ΑΣ. εστιάζει το ενδιαφέρον της στον τρόπο που στήθηκε η παγίδα θανάτου στον 61χρονο, ο οποίος έφυγε απρογραμμάτιστα από το σπίτι του, και στο ότι ο δράστης είχε προβλέψει πως θα σταματούσε σε σηματοδότη, ώστε να τον σκοτώσει με δύο σφαίρες. Γι’ αυτό ερευνά και ιδιωτικές –προσωπικές εκκρεμότητες του θύματος.

Με παρελθόν

Οσον αφορά τη δολοφονία 25χρονου το βράδυ της Δευτέρας (ένα ακριβώς 24ωρο έπειτα από εκείνη του 61χρονου) από δύο άνδρες σε μπαρ στη Φωκίωνος Νέγρη, τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι ακόμη πενιχρά.

Ο 25χρονος είχε κατηγορηθεί για ληστεία αλλά και για συμμετοχή σε επεισόδια στον αγώνα Ιωνικού – ΑΕΚ στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 στη Νίκαια (σ.σ.: όταν η Ενωση αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική) όπου φέρεται ότι είχε επιτεθεί σε αστυνομικούς των ΜΑΤ. Εκείνη την ημέρα είχαν συλληφθεί άτομα ηλικίας 20 έως 33 ετών. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για το κίνητρο της δολοφονίας του από τις μαρτυρίες των συνοδών του εκείνο το βράδυ (αλλοδαποί από βαλκανικές χώρες) αλλά και από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, χωρίς μέχρι στιγμής να εξακριβωθεί το κίνητρο ή η ταυτότητα των δραστών.

Ερωτήματα

Ερωτήματα προκαλούν σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και οι λόγοι της βομβιστικής επίθεσης (μασούρια δυναμίτη με βραδύκαυστο φιτίλι) που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης λίγο πριν από τις τέσσερις σε κατάστημα λευκών ειδών στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 49 στη Γλυφάδα. Οι δράστες έσπασαν τη τζαμαρία και έριξαν στο εσωτερικό του καταστήματος τον εκρηκτικό μηχανισμό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σημαντικές υλικές καταστροφές.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είχε παλιότερα κατάστημα με στρατιωτικά είδη στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πήραν καταθέσεις από την ιδιοκτήτρια και άλλους υπευθύνους του καταστήματος αλλά δεν εντοπίστηκε κάτι σημαντικό, ούτε υπήρξαν σαφείς αναφορές για απειλές που είχαν δεχθεί. Η επίθεση αυτή εξετάζεται αν σχετίζεται με άλλη που είχε σημειωθεί (πάλι στις 4 π.μ., με τον ίδιο τρόπο) την 1η Φεβρουαρίου 2018 σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας επίπλων στη Θεσσαλονίκη. Το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχει κύκλωμα μπράβων που στοχεύει εμπορικά καταστήματα στην Αττική –τα οποία μπορεί να πουλούν υφάσματα, έπιπλα ή φωτιστικά, ηλεκτρικά είδη κ.λπ. –ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «άσχετα μεταξύ τους συμβάντα που πιθανόν δεν υποκρύπτουν κυκλώματα μπράβων κι εκβιαστών. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν άλλες καταγγελίες για τέτοιου είδους εκβιάσεις και απειλές σε εμπορικά καταστήματα σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Στην περίπτωση του καταστήματος επίπλων στην Λεωφόρο Κηφισίας δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να σχετίζεται με επιχειρηματικές αντιπαλότητες».

Τέλος, συνεχίζονται οι έρευνες για τις δολοφονίες των ποινικών Βασίλη Στεφανάκου και Βασίλη Γρίβα, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, υπό τον φόβο ότι θα υπάρξουν νέες εγκληματικές ενέργειες.