Το ζήτημα της Πολωνίας και της ενδεχόμενης ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, μετά από τη σχετική πρόταση της Επιτροπής, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικού Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, την Τρίτη. Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ ενημερώθηκαν από την Επιτροπή για τη διαδικασία, καθώς και για το ότι έχει ξεκινήσει νέος διάλογος με τις πολωνικές αρχές. Ως εκ τούτου οι υπουργοί αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλεσμα των εν λόγω διαπραγματεύσεων προτού προχωρήσουν σε ένα τέτοιο βήμα που θα μπορούσε τελικά ναστερήσει από την Πολωνίατο δικαίωμα ψήφου της στην ΕΕ.

«Με τη νέα πολωνική κυβέρνηση η κατάσταση είναι διαφορετική και έχουμε πραγματικό διάλογο. Ο διάλογος αυτός όμως πρέπει να αποφέρει και αποτελέσματα. Αναμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει» ανέφερε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι την περασμένη χρονιά εγκρίθηκαν από το πολωνικό Κοινοβούλιο δύο νομοσχέδια τα οποία επιτρέπουν στις νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες να παρεμβαίνουν με σοβαρό και εκτεταμένο τρόπο στην απονομή δικαιοσύνης και, επομένως, αποτελούν «σοβαρή απειλή κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας», σύμφωνα με την Επιτροπή. Ως εκ τούτου η Επιτροπή ακολουθώντας τα βήματα της διαδικασίας πρότεινε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Επιτροπή εξέδωσε συμπληρωματική (4η) σύσταση για το κράτος δικαίου, καθορίζοντας με σαφήνεια τα μέτρα που οι πολωνικές αρχές μπορούν να λάβουν προκειμένου να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση. Η προθεσμία για τη λήψη δράσης από την Πολωνία είναι η 20η Μαρτίου.

«Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία στηρίζουν την Επιτροπή και τη διαδικασία. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε την κατάσταση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τους επόμενους μήνες, έχοντας κατά νου την αιτιολογημένη πρόταση της Επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροθ κατά την παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο, μιλώντας εξ ονόματος της Γερμανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. «Υποστηρίζουμε ρητά τον ανανεωμένο διάλογο μεταξύ της νέας πολωνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι συνομιλίες θα δώσουν συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο ίδιος.