Τα αγαπητά σε όλον τον κόσμο γιγάντια πάντα έχουν το ίδιο πεπτικό σύστημα με τα σαρκοφάγα ζώα, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Οι συντάκτες της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό ερευνώντας πως το μπαμπού, ένα εξαιρετικά ινώδες φυτό και αγαπημένο έδεσμα των ζώων αυτών, τους δίνει ενέργεια.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εκτενή μελέτη εξετάζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου των γιγαντιαίων πάντα, τα οποία τρέφονται αποκλειστικά σχεδόν με μπαμπού. Διαπίστωσαν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου δεν συμβάλλει σημαντικά στην αποδόμηση της κυτταρίνης και της λιγνίνης, οι οποίες είναι άφθονες στο μπαμπού. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα δημοφιλή πάντα δεν εξαρτώνται από τα συστατικά αυτά για να πάρουν ενέργεια. Αντ’ αυτού προσλαμβάνουν ενέργεια από το άμυλο και τις ημικυτταρίνες που βρίσκονται στο μπαμπού. Τα γιγάντια πάντα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αφομοιώνουν το άμυλο σε σχέση με τα σαρκοφάγα ζώα καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη, αναπτύσσουν αυξανόμενη ικανότητα αφομοίωσης μετά τη μετάβαση από το μητρικό γάλα στο μπαμπού.

Δεδομένου ότι αρκετοί βλαστοί μπαμπού είναι σημαντικοί για τις ενεργειακές ανάγκες της αναπαραγωγής, οι ερευνητές προτείνουν να δοθεί περισσότερη προσοχή στην προστασία των βλαστών μπαμπού κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος και της γέννησης των γιγάντιων πάντα στην άγρια φύση.

«Τα γιγάντια πάντα αγαπούν το μπαμπού εν μέρει επειδή είναι άφθονο στην περιοχή όπου ζουν, αλλά και γιατί μάλλον δεν το προτιμούν άλλα ζώα», λέει ο Ζανγκ Γουενπίνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.