Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. από την επίθεση με χειροβομβίδα –τα ξημερώματα της Δευτέρας –στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής όπως και άλλες «ακτιβιστικές» ενέργειες αντιεξουσιαστών ως συμπαράσταση στη μεταγωγή του 29χρονου αναρχικού, απεργού πείνας Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τον Κορυδαλλό στις φυλακές της Λάρισας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ανεξέλεγκτη κατάσταση αφού το «ζήτημα Γιαγτζόγλου» έχει αναχθεί σε θέμα «τιμής» σχεδόν ολόκληρου του αναρχικού χώρου αλλά οι διωκτικές Αρχές δεν δείχνουν σημάδια αντίδρασης.

Μάλιστα η επίθεση στην Καισαριανή δεν έγινε αρχικά αντιληπτή ενώ εξετάσθηκε σε δεύτερη φάση αν αφορούσε και εκδικητική ενέργεια κατά… μανάβη της περιοχής. Κι όλα αυτά προτού υπάρξει, στις 10 το πρωί, ανάληψη ευθύνης σε ιστότοπο αντιεξουσιαστών.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ. Το ίδιο 48ωρο σημειώθηκε εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την κατοικία του Λουκά Παπαδήμου στο Ψυχικό, με τους αντιεξουσιαστές να κάνουν «παρέλαση» σε μία από τις πλέον φρουρούμενες περιοχές της Αθήνας χωρίς να γίνει αντιληπτή η κίνησή τους. Ο Παπαδήμος εκείνη την ώρα απουσίαζε από το σπίτι του, μαζί με τους σωματοφύλακές του, και ο φρουρός της κατοικίας του που υπηρετεί σε γειτονικό Τμήμα ειδοποίησε το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να υπάρξει όμως καμία επέμβαση, αφού δεν υπήρξε δολιοφθορά. Τις ίδιες ώρες σημειώθηκαν οι συνήθεις επιδρομές εναντίον των ΜΑΤ στα Εξάρχεια (αποδόθηκαν στο θέμα Γιαγτζόγλου), η κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ο.κ. Υπήρξαν και «παρεμβάσεις» στον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, καταστροφές σε καταστήματα και τράπεζες στην Πάτρα κ.ά.

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ. Η ρίψη της χειροβομβίδας φέρεται ότι έγινε από αγνώστους, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής. Από την έκρηξη τραυματίστηκε στα πόδια ένας 37χρονος οδηγός ταξί. Σύμφωνα με πληροφορίες στο αρχικό δελτίο συμβάντων υπήρξε αναφορά «για βραχυκύκλωμα από λαμπτήρες φωτισμού».

Από την εξέταση του οδηγού ταξί που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά και από ευρήματα στον τόπο της επίθεσης, έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για έκρηξη χειροβομβίδας αμυντικού τύπου (από το σώμα του οδηγού αφαιρέθηκαν θραύσματα και σφαιρίδια). Σημαντική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ίχνη από μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκαν και στο κουβούκλιο του φρουρού, χωρίς να υπάρξει σχετική αρχική ενημέρωση από τους αστυνομικούς του Τμήματος.

Κλιμάκιο της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής πήγε στο σημείο γιατί υπήρξαν αναφορές για οικονομικές διαφορές καταστηματαρχών της περιοχής… Ωστόσο λίγο αργότερα υπήρξε ανάρτηση στο Indymedia: «τα ξημερώματα της Δευτέρας επιτεθήκαμε με μία χειροβομβίδα στο ΑΤ Καισαριανής για τον απεργό πείνας – δίψας (από Κυριακή 25/2) Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου». Στο κείμενο περιλαμβανόταν προαναγγελία για αποστολή προκήρυξης.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα που είχε προχωρήσει σε ρίψη χειροβομβίδας –τον Νοέμβριο του 2016 –στην πρεσβεία της Γαλλίας ενώ είχε πυροβολήσει αστυνομικούς των ΜΑΤ στα Εξάρχεια λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψη του Γιαγτζόγλου. Ομως ερευνούν το ενδεχόμενο να εμφανιστεί άλλη ένοπλη οργάνωση ή ομάδα αναρχικών που μπορεί να έχει ενισχυμένο οπλοστάσιο.

Η ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΓΙΑγΤΖΟΓΛΟΥ. Ο 28χρονος που κατηγορείται για την αποστολή του δέματος – βόμβας στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είχε μεταφερθεί, προ μερικών εβδομάδων, από περιφερειακή φυλακή στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα. Ακολούθως μεταφέρθηκε στην Α’ Πτέρυγα του Κορυδαλλού ενόψει δίκης όπου ήταν κατηγορούμενος για επεισόδια στο Πολυτεχνείο το 2011. Τότε είχε βρεθεί δείγμα γενετικού υλικού σ’ ένα σακίδιο, κάτι που φαίνεται να υποβοήθησε στην ταυτοποίησή του ως αποστολέα δεμάτων – βομβών. Ο κατηγορούμενος είχε αναφερθεί ότι διατηρούσε επαφές με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ, όταν συνελήφθη στις 28 Οκτωβρίου, είχαν βρεθεί στοιχεία που τον συνέδεαν εμμέσως και με κρησφύγετο του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα Πόλας Ρούπα. Η δίκη για τα επεισόδια του 2011 αναβλήθηκε κι έτσι υπήρξε η απόφαση για μεταγωγή του στη Λάρισα που συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση συγκρατουμένων και πολλών αναρχικών.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. Την ευθύνη για τον εμπρησμό με γκαζάκια στην επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη στου Ψυρή πριν από λίγες μέρες, στο κανάλι ART του Γιώργου Καρατζαφέρη, σε δύο αυτοκίνητα στο Περιστέρι και σε ένα ακόμα διπλωματικό αυτοκίνητο στον Νέο Κόσμο, ανέλαβε η ομάδα Σύμπραξη Αμετανόητων Αναρχικών-FAI/IRF, με κείμενο που ανάρτησε αργά χθες το βράδυ σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.