Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ, κυκλοφορεί ο τέταρτος τόμος του «Άξιος Εστί», ένα DVD για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη και ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται τη ζωή του και συνθέτει την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

Το Σάββατο 3 Μαρτίου ο τέταρτος τόμος: Περί παγκόσμιας επανάστασης • 1989 • Η Αυτοκτονία της Αριστεράς • Προς τους νέους • Το μέγα περί μουσικής και ελευθερίας κεφάλαιο

«Με το βιβλίο αυτό του Γεώργιου Π. Μαλούχου έγιναν γνωστά γεγονότα, άγνωστα έως τώρα στο κοινό και αποδόθηκαν σωστά κάποιες πτυχές της ζωής μου συκοφαντημένες και διαστρεβλωμένες.»

Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται τη ζωή του και μαζί άγνωστες πτυχές, παρασκήνια και γεγονότα που διαμόρφωσαν την Ελλάδα από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, του Βενιζέλου και του Μεταξά μέχρι τις μέρες μας, όπως τα έζησε από το επίκεντρο των συγκρούσεων κοντά σε πλήθος πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Το «Αξιος εστί» του Γεώργιου Π. Μαλούχου εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2004 και για τελευταία, μέχρι σήμερα, το 2010. Και τις δύο φορές εξαντλήθηκε αμέσως. Εκτοτε δεν είναι διαθέσιμο, ενώ η ζήτηση γι’ αυτό, διαρκώς αυξάνεται. Δεν είναι παράλογο. Γιατί στο ίδιο διάστημα ενισχύεται η μοναδική σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι αποτέλεσμα σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων δύο ξεχωρίζουν. Οσο οι δυσκολίες μεγαλώνουν τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη των ανθρώπων να πιαστούν από αξίες. Ο άλλος είναι ότι το έργο και η προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη έχουν τέτοια έκταση και βάθος που απαιτούνται χρόνια για να γίνουν κτήμα όλο και πιο πολλών, στις πλήρεις διαστάσεις τους. Και σε αυτή τη διαδικασία το «Αξιος εστί» έχει την τιμή να συμβάλει όχι μόνον επειδή ήταν η μοναδική φορά στην οποία ρίχθηκε φως από τα πρώτα κιόλας, και καθοριστικά χρόνια του Μίκη. Αλλά και επειδή το έργο αυτό είναι ένας συνεχής διάλογος, στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης αποδέχεται όλες τις προκλήσεις και ξεκλειδώνει πτυχές που μέχρι πριν δεν είχαν βρει δρόμο προς την επιφάνεια. Εδώ μιλά ο ίδιος ο Μίκης. Οχι άλλοι για αυτόν.

Μαζί, Νίκος Καζαντζάκης, ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Ελληνα, από το Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Η ταινία «Νίκος Καζαντζάκης, ένας ανήσυχος ταξιδευτής» είναι μια οπτικοακουστική σύνθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ντοκιμαντέρ animated». Πρόκειται για ένα αφαιρετικό οδοιπορικό στη ζωή και το συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από πρωτότυπες εικαστικές συνθέσεις με έντονο το συναισθηματικό και βιωματικό στοιχείο. Επιλεγμένα επεισόδια της ζωής του συγγραφέα «εμψυχώνονται» με προσεγμένο, αισθητικό τρόπο και δραματοποιούνται μέσα από κείμενα και διαλόγους αντλημένους από διάφορα κείμενά του. Οι εικόνες δημιουργήθηκαν με σύνθετες τεχνικές (ζωντανές λήψεις, φωτογραφίες, animation, κολάζ, ζωγραφική), η αφήγηση είναι απλή και στρωτή ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή, ενώ με τη χρήση σύγχρονης, πρωτότυπης μουσικής ζωντανεύει ο λόγος και μερικά από τα βιώματα του Νίκου Καζαντζάκη. Ο συγγραφέας είναι ο ήρωας. Μιλάει μέσα από τα κείμενά του που έχουν διασκευαστεί σε μορφή διαλόγου. Απέναντί του βρίσκεται ένα αγόρι, ηλικίας 10-11 ετών που τον ακούει, τον ακολουθεί νοερά, συζητά μαζί του και μυείται, με κάποιον τρόπο, στη σκέψη και τους προβληματισμούς του, έτσι όπως αυτοί έχουν μεταφερθεί σ’ εμάς δια μέσου των κειμένων του. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Ο λόγος του Καζαντζάκη είναι ζωντανός και επικοινωνιακός, ενώ η ίδια η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα. Στόχος είναι ο κάθε θεατής να νοιώσει την ανάγκη να αναζητήσει από μόνος του τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ, αυτά που η κινηματογραφική αφαίρεση παρέλειψε.

Και πρωτοσέλιδα που έγραψαν ιστορία:Αυτή την εβδομάδα, 8 Μαρτίου 1948.

Ενα ιστορικό, επετειακό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», για την επίσημη ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, σε μεγάλη διάσταση 48 x 34.