«Θα ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο» να είχε το Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πρωθυπουργό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αστειευόμενος για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τη βρετανική θέση όσον αφορά τη μελλοντική σχέση της με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε αυτή την απάντηση σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την επομένη μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι για τη θέση της όσον αφορά τη σχέση που θα έχει η Βρετανία στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν είμαι πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα ήταν καλά αν ήμουν, αλλά δεν είμαι», απάντησε, χαμογελώντας, κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των 27 (χωρίς τη Βρετανία) που έχει ως κύριο θέμα το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit.

«Θα σχολιάσω το αποτέλεσμα» της συνεδρίασης της βρετανικής κυβέρνησης «όταν θα ξέρω το ακριβές συμπέρασμά της», πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά.

«Σε ό,τι αφορά το κοινοβούλιο και τη βρετανική κυβέρνηση, σε αυτούς επαφίεται να δώσουν μια απάντηση στις νέες ερωτήσεις που εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε επίσης ο Γιούνκερ, αυτή τη φορά μιλώντας στα γαλλικά, λέγοντας πως «η υπόθεση εργασίας (του) είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου 2019», όπως έχει προβλεφθεί.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να διευκρινίσει το όραμά της για την εταιρική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit την Παρασκευή, 2 Μαρτίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπολογίζει να αποκαλύψει τις κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης των 27 για το θέμα αυτό κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

«50% να αποτραπεί το Brexit»

Μαζική εκστρατεία ετοιμάζουν πολέμιοι της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι το Brexit έχει πιθανότητες 50% να σταματήσει μπλοκάροντας έτσι τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε ένα από τα στελέχη της καμπάνιας υπέρ της ΕΕ.

Με τη Βρετανία να αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, οι αντίπαλοι του Brexit αναζητούν διάφορους τρόπους για να σταματήσουν αυτό που λένε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος της Βρετανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οργάνωση «Best for Britain», που έλαβε 400.000 λίρες (558.000 δολάρια) από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος πέρυσι, ελπίζει να πείσει τους βουλευτές στο κοινοβούλιο να μπλοκάρουν τη συμφωνία αποχώρησης που η Μέι στοχεύει να φέρει από τις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.

«Το Brexit μπορεί να σταματήσει εάν το θέλει ο κόσμος», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης Ελοΐζ Τοντ, στο Reuters. «Σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Το να παρεμποδιστεί η όποια συμφωνία καταφέρει η Μέι να επιτύχει με την ΕΕ θα βυθίσει τα βρετανικά πολιτικά πράγματα σε κρίση με αβέβαιες συνέπειες για το Brexit, για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και για την τύχη του Λονδίνου, του μοναδικού χρηματοπιστωτικού κέντρου που είναι ανταγωνιστικό προς τη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, η 41χρονη Τοντ και άλλα μέλη της καμπάνιας ελπίζουν ότι θα πυροδοτήσει μια επανάληψη του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, αυτή τη φορά προσφέροντας στους ψηφοφόρους την επιλογή να αποχωρήσουν με βάση τους όρους της συμφωνίας της Μέι ή να παραμείνουν σε μια αλλαγμένη ΕΕ.
Στο δημοψήφισμα του 2016, το 51,9% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης και το 48,1% υπέρ της παραμονής.
Η Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη μεταστροφή μεταξύ των ψηφοφόρων, αν και πρόσφατο γκάλοπ έδειξε ότι ίσως υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Ερωτηθείσα πόσο πιθανόν είναι να σταματήσει το Brexit, η Τοντ δήλωσε: «Πλησιάζουμε περίπου το όριο του 45%, ακουμπάμε το 50:50 – δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί». Δήλωσε ότι οι πιθανότητες να σταματήσει το Brexit έχουν αλλάξει από το μόλις 1 στις 10 όταν ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό στις αρχές του 2017.
«Το κλίμα αλλάζει – ίσως να υπάρχει σχεδόν ισοδυναμία...Η χώρα αλλάζει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η οργάνωση πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία και κάνει καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τις επόμενες εβδομάδες, σχεδιάζει μια διαφημιστική εκστρατεία για να πείσει τους ψηφοφόρους να ασκήσουν πιέσεις στα μέλη του κοινοβουλίου προκειμένου να καταψηφίσουν το Brexit.

+++

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από