Στα προβλήματα που έχει εσωτερικά και εξωτερικά η Τουρκία και τα οποία «προσπαθεί να τα 'λύσει' με μια προκλητικότητα, μια επιθετικότητα και μια αναθεωρητική θεώρηση των διεθνών συνθηκών», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας προσθέτοντας: «αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να της περάσει. Έχει απέναντί της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

«Την παρακολουθούμε και παίρνουμε όλα τα μέτρα. Η δική μου άποψη είναι ότι οφείλεται (η προκλητικότητα) σε εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα που έχει η Τουρκία, όχι σε σχέση με την Ελλάδα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με κυρίαρχο μέλημα το κουρδικό και μέτωπο στη Συρία και θέλει να συμμετάσχει ή να πιέσει σε κάτι που δεν της ανήκει, δηλαδή στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM.

«Όπως και να το πάρει ο καθένας», πρόσθεσε, «η Κύπρος είναι -και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα- ένα κράτος. Ένα κράτος με πρόβλημα θα πει κάποιος, να το δεχθώ. Αλλά είναι ένα κράτος πάνω στο οποίο προσπαθούμε να βρούμε λύση. Γι' αυτό γίνονται και οι συζητήσεις. Κι αυτό το κράτος έχει ΑΟΖ που διεθνώς εκπροσωπείται από την Κυπριακή Δημοκρατία με πρόεδρο τον κ. Αναστασιάδη».

Ερωτηθείς για τη "νωχελική" έως τώρα αντίδραση της Ευρώπης στο ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: "Για διάφορους λόγους και με βάση το γεγονός ότι ζούμε την εποχή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με νωχελικό τρόπο κάποιες φορές αντιμετωπίζεται και η αναθεωρητική λογική και η προκλητικότητα. Γι αυτό άλλωστε και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξαναβάλει και σήμερα αυτά τα ζητήματα στο συμβούλιο των ηγετών της Ευρώπης. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μια καθαρή θέση".

Σχετικά με το αν η ελληνική αντίδραση θα είναι ανάλογη σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια, ο κ. Βίτσας απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας: "Εμείς έχουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εκεί είναι κι ένα επίπεδο των ορίων μας και μ' αυτή την έννοια έχουμε και τη διπλωματική και τη στρατιωτική δύναμη να αντιδράσουμε. Δεν θέλουμε τα πράγματα να φτάσουν σ' ένα τέτοιο σημείο αλλά γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα. Και σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική της δύναμη είναι μια πολύ ισχυρή χώρα".

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από