Τον δρόμο της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα επιλέγει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας στοχοποιεί μια ολόκληρη παράταξη μέσα από την υπόθεση της Νovartis προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις αστοχίες του στα εθνικά θέματα και τα λάθη του στο πεδίο της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτός του ότι καλύπτει απόλυτα τον Αντώνη Σαμαρά και τη ρητορική του τελευταίου για την ανάγκη «λογοδοσίας» όλων εκείνων που «έστησαν τη σκευωρία», απορρίπτει κάθε έννοια συναίνεσης με αυτή την κυβέρνηση και επαναφέρει ως κεντρικό αίτημά του την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην ομιλία του στη Βουλή για την Προανακριτική περιέγραψε ως ένα «νέο κυβερνητικό αφήγημα» τον πόλεμο λάσπης που έχει εξαπολυθεί εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ο οποίος –όπως πιστεύει –έχει ως τελικό στόχο τη διενέργεια των επόμενων εκλογών μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα με κυρίαρχο το στοιχείο της πόλωσης.

Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι με την υπόθεση Novartis ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες, είτε το ήθελε είτε όχι ο Πρωθυπουργός. Θεωρούν ότι η απάντηση του κόμματος πρέπει να είναι συντεταγμένη και συντριπτική στο επίπεδο των στοιχείων, αλλά και σε ό,τι αφορά την πολιτική ουσία.

Τα ίδια πρόσωπα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, σημείωναν ότι για πρώτη φορά τόσο εμφατικά το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης στάθηκε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην προσπάθεια που καταβάλλει για σπίλωση των πολιτικών του αντίπαλων –και αυτό αναμένεται πλέον να επαναληφθεί, όπως λένε, και σε άλλα, ακόμη και μικρότερης σημασίας, θέματα, καθώς κανείς δεν εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στη συζήτηση στη Βουλή, έκανε λόγο χθες για «Βατερλώ της κυβερνητικής πλειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι».

Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση «να μην κλείσει άρον άρον την Προανακριτική Επιτροπή» και ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των μαρτύρων με όλους εκείνους τούς οποίους κατηγορούν με τις καταθέσεις τους.

Εξεταστική Επιτροπή. Σε ερώτηση για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά και τις κατηγορίες τις οποίες εκτόξευσε κατά των Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και τις προειδοποιήσεις για «λογοδοσία», τον κάλυψε πλήρως λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε άλλο από αυτό που έχει ανακοινώσει ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ. Εχει προαναγγείλει συγκεκριμένα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, αλλά και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που δεν εξέδωσε δελτίο τιμολόγησης φαρμάκων το 2015».

Για την πρόταση που αφορά την εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, η εκπρόσωπος της ΝΔ είπε πως αναμένεται να αποτυπωθεί η δικαστική διαδικασία μετά και την κατάθεση του Βασίλη Παπαδόπουλου, που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η κατάθεση του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα γίνει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.