Με βασικό στόχο να πειστεί το Βερολίνο ότι είναι εφικτή στην παρούσα φάση η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ότι προς τον σκοπό αυτόν θα ήταν ευχής έργον για την ελληνική πλευρά η αύξηση των ευρωπαϊκών πιέσεων προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν λίγο μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την Αφρική, ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριο για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η γερμανική διπλωματία από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο. Ως προς τη στάση της γερμανικής πλευράς, η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι συνεχίζει να «ενθαρρύνει» την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΙΠΡΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάντως χθες την ευκαιρία να ενημερώσει ευρέως τους ευρωπαίους ιθύνοντες για τις κινήσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς και με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της ονομασίας, αναμένεται εξάλλου να έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τετραήμερη περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, συνοδευόμενος από τη Φεντερίκα Μογκερίνι και από τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Ο Γιούνκερ θα αρχίσει αύριο την περιοδεία του από την ΠΓΔΜ, προτού μεταβεί στην Αλβανία το ίδιο βράδυ. Η περιοδεία του προέδρου Γιούνκερ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, πραγματοποιείται σε συνέχεια της αναγγελίας στις 6 Φεβρουαρίου, της στρατηγικής για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία περιλαμβάνει «νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες» και μέτρα στήριξης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΖΑΕΦ. «Ευχή και επιθυμία όχι μόνον δική μου, αλλά και όσων από εμάς έχουμε εμπλακεί στην διαπραγμάτευση, είναι να φθάσουμε σε λύση της διαμάχης για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εν αναμονή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα Σκόπια. Σε ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση».