Δύο εβδομάδες μετά την έκδοση επταετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, η απόδοσή του έχει κάνει άλμα από το 3,5% στο 4,1% παρά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Οσοι το αγόρασαν μετρούν ήδη απώλειες της τάξεως του 20%.

Η κυβέρνηση πανηγύρισε την έξοδο στις αγορές. Οι προειδοποιήσεις του Μάριο Ντράγκι ήρθαν όμως την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup να χτυπήσουν καμπανάκι στο στόρι της αυτοδύναμης εξόδου, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πηγή με γνώση όσων διημείφθησαν ανάμεσα σε Ντράγκι και Τσακαλώτο, όταν ερωτάται εάν τα προειδοποιητικά μηνύματα του επικεφαλής της ΕΚΤ μεταφράζονται σε έμμεση εισήγηση λήψης προληπτικής γραμμής στήριξης από την Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, απαντούν διπλωματικά: «Οι αγορές θα έχουν πειθαρχική δράση». Με απλά λόγια, οι κίνδυνοι στο στόρι της αυτοδύναμης εξόδου είναι πολλοί. Από τα πιθανά πισωγυρίσματα της οικονομικής πολιτικής, έως τον πολιτικό κίνδυνο και την έντονη μεταβλητότητα των ίδιων των αγορών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρατήρησε ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 50 μονάδες βάσης. Υποστήριξε δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η έκδοση των επταετών ομολόγων αν δεν συνέβαλε στην άνοδο των επιτοκίων, τουλάχιστον δείχνει μια διαδικασία «ευαίσθητη» και τη σχετική «ευπάθεια» των ελληνικών τίτλων. Υπό αυτό το πρίσμα συνέστησε στις ελληνικές Αρχές να είναι «πολύ προσεκτικές».

Απαντώντας στον Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέδεσε την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τις εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μάλιστα ο έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ βάζει συνεχώς εμπόδια…

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα υποβάλει στη Βουλή την ετήσια έκθεση της Τράπεζας. Οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρουν ότι στην έκθεση αφιερώνεται ένα ολόκληρο ειδικό κεφάλαιο για τις στρατηγικές εξόδου από τα προγράμματα στήριξης με ανάλυση των όσων έχουν συμβεί σε άλλες χώρες. Ο Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζει να υποστηρίζει τη λήψη προληπτικής γραμμής στήριξης, σε συνδυασμό όμως με τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» και τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Οπως θα αναφέρεται στην έκθεση, ένα προληπτικό πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα να διασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει συνετή, δρώντας υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία και μειώνοντας το κόστος δανεισμού. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα επιμένει ότι προληπτική γραμμή δεν πρόκειται να υπάρξει.