Η αιφνιδιαστική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s, την ώρα που διεξαγόταν στη Βουλή η ψηφοφορία για τη Novartis, δεν έδωσε βαθιά ανάσα ούτε στην αγορά ομολόγων ούτε στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Παρά τα διαπιστευτήρια περί επικείμενης καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα, οι αγορές –κρίνοντας από τις αντιδράσεις τους –συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στην έναρξη της χθεσινής διαπραγμάτευσης υποχώρησαν σημαντικά, αλλά σύντομα οι πωλητές βγήκαν και πάλι στο προσκήνιο ανατρέποντας την εικόνα.

Ενδεικτική είναι η πορεία της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου. Υποχώρησε αρχικά έως και στο 4,296%, για να σκαρφαλώσει όμως στη συνέχεια στη ζώνη του 4,4% όταν στις 25 Ιανουαρίου είχε καταγραφεί ιστορικό χαμηλό δωδεκαετίας με 3,6%. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης κατέγραψε περιορισμένα κέρδη 0,79%, αναντίστοιχα της θεαματικής αναβάθμισης από τη Moody’s. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμολόγηση του αμερικανικού οίκου, ακόμα και μετά τη διπλή αναβάθμιση, παραμένει ένα σκαλοπάτι χαμηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες της Fitch και της Standard & Poor’s.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών τόνισε χθες ότι «ενισχύονται περαιτέρω οι θετικές προσδοκίες για το 2018, καθώς στους δύο πρώτους μήνες και οι τρεις οίκοι έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση της χώρας». Την ίδια ώρα, πάντως, με έκθεσή της η Citi προχωρά σε δυσοίωνες εκτιμήσεις τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για το 2017, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μόλις που ξεπέρασε το 1%, ενώ από φέτος έως και το 2022 προβλέπεται να κινηθεί στη ζώνη του 1,2%-1,5%.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπου ο πήχης του Μνημονίου ορίζει στόχο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, η Citi προβλέπει αποκλίσεις με πλεόνασμα 3,1% του ΑΕΠ φέτος και 2,8% του ΑΕΠ το 2019, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση των μέτρων (μείωση συντάξεων και αφορολογήτου) και των αντίμετρων.

Τέλος, στην έκθεσή της η Citi, παρότι θεωρεί πιθανή την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με το χρέος, μέτωπο στο οποίο –όπως αναφέρει –δεν διαφαίνεται σημαντική συναίνεση.