Για την αυξανόμενη επιρροή του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, εκφράζει έντονες ανησυχίες η Μόσχα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόβ.

Ειδικότερα, μετά την συνάντηση του Λαβρόφ με τον Πακιστανό ομόλογο του Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την παρουσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη χώρα.

«Μας ανησυχεί το ότι δυστυχώς οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν και να αρνηθούν την παρουσία του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία η παρουσία αυτή του ‘Ισλαμικού Κράτους’ στο βόρειο και το ανατολικό Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς υπάρχουν χιλιάδες συμμορίτες».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε επίσης ότι η παρουσία αυτή αυξάνει τις πιθανότητες διείσδυσης των τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία, από όπου δεν είναι δύσκολο να φθάσουν και στην Ρωσική Ομοσπονδία, τονίζοντας την αναγκαιότητα για να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε να μην επιτραπεί μια παρόμοια εξέλιξη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στον ρόλο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), της οποίας είναι μέλη το Πακιστάν και η Ινδία ενώ συμμετέχει και το Αφγανιστάν με την ιδιότητα του παρατηρητή, επεσήμανε ότι η ύπαρξη μιας αντιτρομοκρατικής δομής στο πλαίσιο της ΟΣΣ θα καθιστούσε δυνατή την λήψη μέτρων που θα συνέβαλαν στο να περιορισθεί η αύξηση της επιρροής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της μεταρρύθμισης της ΟΣΣ, ώστε να μην περιορίζεται στην καταπολέμηση μόνο της τρομοκρατίας, αλλά και της διακίνησης ναρκωτικών καθώς, όπως τόνισε, «δυστυχώς η πολυετής παρουσία των ΗΠΑ και των νατοϊκών στο Αφγανιστάν δεν μείωσαν την τρομοκρατική απειλή, ενώ η απειλή των ναρκωτικών αυξήθηκε πολλαπλώς».