Σε συμφωνία προκειμένου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην περιοχή του Αφρίν και να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων κατέληξαν οι Κούρδοι της Συρίας και η Δαμασκός, όπως γνωστοποίησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων.

Ο Μπάντραν Τζία Κουρντ, σύμβουλος της κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι στρατεύματα θα αναπτυχθούν κατά μήκος συνοριακών θέσεων και ενδεχομένως θα εισέλθουν στην περιοχή εντός των επόμενων δύο ημερών.

Η συμφωνία υπογραμμίζει την ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια Συρία όπου οι κουρδικές δυνάμεις, η συριακή κυβέρνηση, οι οργανώσεις ανταρτών, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε ένα περίπλοκο ιστό συμμαχιών και αντιπαλοτήτων.

Πριν από λίγες ημέρες οι Κούρδοι και ο Άσαντ είχαν συμφωνήσει να διευκολύνονται οι κούρδοι μαχητές να περνούν ελεύθερα από τις περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα στο Αφρίν.

Η Τουρκία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στην επαρχία Αφρίν της Συρίας εναντίον των κούρδων πολιτοφυλάκων, ανοίγοντας νέο μέτωπο στη σύρραξη που μαίνεται στη χώρα.