Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την εγκατάσταση ενός νέου παρατηρητηρίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των εχθροπραξιών στη Συρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. τουρκική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή εισήλθε στη Συρία το βράδυ της Τετάρτης και αναπτύχθηκε στη Μααρέτ αλ-Νούμαν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της λεγόμενης ζώνης «αποκλιμάκωσης» της Ιντλίμπ, προκειμένου να εγκαταστήσει αυτό το νέο παρατηρητήριο.

Η ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ είναι η τελευταία η οποία διαφεύγει του πλήρους ελέγχου της Δαμασκού. Είναι υπό την κυριαρχία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, μιας τζιχαντιστικής ομάδας όπου επικρατεί το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, καθώς και πολλών ανταρτικών ομάδων.

Κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Αστάνα πέρυσι, η Τουρκία, που υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες, και το Ιράν και η Ρωσία, σύμμαχοι του καθεστώτος, συμφώνησαν για τη δημιουργία ζωνών «αποκλιμάκωσης» με σκοπό τη μείωση των εχθροπραξιών στη Συρία, μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.

Το νέο παρατηρητήριο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, διευκρινίζει το Anadolu, και περίπου 10 χλμ. από εκεί όπου βρίσκονται μέλη του στρατού του Μπασάρ αλ-Άσαντ καθώς και ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της Μόσχας, πραγματοποιούν μεγάλη επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ.

Πέντε παρατηρητήρια έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Ιντλίμπ, κατ΄εφαρμογήν της συμφωνίας της Αστάνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο τουρκικός στρατός, το πρώτο εκ των οποίων τον περασμένο Οκτώβριο, και δύο τον Φεβρουάριο.
Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν από πύραυλο και πυρά πυροβολικού κατά την εγκατάσταση ενός παρατηρητηρίου στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από