Αφαίρεση τριών βαθμών. Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών (με Πανιώνιο, Παναθηναϊκό) και πρόστιμο της τάξεως των 90.000 ευρώ. Ποινή στα όρια της εξόντωσης για τον Ολυμπιακό, που δεν σταματά να μετρά τα σημάδια και τα χτυπήματα της «νέας εποχής». Οι Ερυθρόλευκοι είναι στο στόχαστρο γενικώς. Και όπως αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως, σε μια διαδικασία δίχως προηγούμενο.

Την Κυριακή λοιπόν ήταν ο διαιτητής Τζήλος στο Περιστέρι, χθες η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της Σούπερ Λίγκας για όσα έγιναν μετά τη λήξη του ντέρμπι με την ΑΕΚ, την Κυριακή 4/2. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την ίδια Κυριακή που 2.500 φίλοι του ΠΑΟΚ ταξίδεψαν στα Γιάννινα για το ματς της δικής τους ομάδας με τον ΠΑΣ, έχοντας στην κατοχή τους εισιτήριο μόλις οι 700. Το τι έγινε στους Ζωσιμάδες το έχει ήδη καταγράψει η Ιστορία. Τον τρόπο με τον οποίο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ βρέθηκαν όλοι κανονικά στις κερκίδες, σπάζοντας πόρτες κ.λπ. Θυμίζουμε επίσης ότι το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣ, Γιώργος Χρηστοβασίλης, αποκάλυψε ότι ο ΠΑΟΚ όχι μόνο αναγνωρίζει τις ζημιές που προκάλεσαν οι οπαδοί του αλλά ότι έχει έρθει σε συνεννόηση ώστε να πληρώσει τον… λογαριασμό. Το γεγονός ότι ο Δικέφαλος του Βορρά δεν κλήθηκε ούτε σε απολογία είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Οι εκθέσεις παρατηρητή και Αστυνομίας ήταν κάτι σαν… λευκές. Οι αντίστοιχες εκθέσεις στο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιβαρυντικές τόσο, όσο να δικαιολογούν σε πρώτο βαθμό μια τιμωρία που θα αφορούσε χρηματικό πρόστιμο. Ο Ολυμπιακός όμως βρέθηκε τιμωρημένος σχεδόν με το μάξιμουμ της ποινής με βάση το άρθρο 15 παρ. 4, όπου και κλήθηκε από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο. Αφαίρεση βαθμών δεν προέκυψε πέρυσι για την ΑΕΚ με τα όσα έγιναν στον τελικό της ντροπής στον Βόλο, με τα βιαιότερα επεισόδια της τελευταίας εικοσαετίας. Για τον Ολυμπιακό όμως είναι αλλιώς, όπως φαίνεται και σε αυτό το επίπεδο. Οπως είναι αλλιώς γενικότερα φέτος και εντός των αγωνιστικών χώρων.

Εφεση

Σε κάθε περίπτωση, η ποινή που επιβλήθηκε στους πρωταθλητές είναι εφέσιμη και φυσικά ο Ολυμπιακός αναμένεται να καταθέσει έφεση, η οποία θα εκδικαστεί τις επόμενες ημέρες. Αν δεν αλλάξει κάτι; Η απόσταση πλέον από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ είναι στο -9 και από την ΑΕΚ στο -7, ενώ ο τέταρτος Ατρόμητος είναι έναν βαθμό πίσω (40-39).

Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά, μάλλον το ρεπορτάζ που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το ιατρικό, μιας και οι Πειραιώτες ακόμη μετρούν τραυματίες από τη «μάχη» στο Περιστέρι. Η πιο σοβαρή περίπτωση είναι του Παναγιώτη Ταχτσίδη, ο οποίος έχει υποστεί θλάση στα πλευρά. Ο διεθνής μέσος λογικά δεν θα προλάβει το ματς με τον Πανιώνιο. Δύσκολα θα προλάβει και ο Κώστας Φορτούνης, καθώς έχει υποστεί κάκωση στον οπίσθιο μηριαίο του δεξιού του ποδιού. Ο μόνος που φαίνεται ότι γλίτωσε χωρίς κάτι σοβαρό είναι ο Μιραλάς, που έχει κάκωση στον αριστερό ώμο. Σήμερα επιστρέφει στον Ρέντη και ο προπονητής Οσκαρ Γκαρσία, που την περασμένη Πέμπτη υποβλήθηκε σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας.

n Η κίνηση του Τζούρτζεβιτς να αρπάξει την μπάλα από τα χέρια του Ανσαριφάρντ πριν από την εκτέλεση του πέναλτι της Κυριακής μάλλον θα έχει οικονομικές συνέπειες. Πάει για χρηματικό πρόστιμο ο σέρβος φορ.