Tα ίχνη του πολιτικού χρήματος που φέρεται να έφευγε από τα ταμεία της Νοβάρτις με πιθανούς αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα αναζητούν οι εισαγγελείς διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη και την ομάδα των επίκουρων συναδέλφων της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, έχουν βάλει στο στόχαστρό λογαριασμούς συμβούλους και συνεργάτες πολιτικών, για εταιρείες τις οποίες οι αμερικανικές αρχές έχουν εντοπίσει ως οχήματα παράνομων πληρωμών και σε άλλα φυσικά πρόσωπα, όπως πρώην γενικοί γραμματείς και πρωτίστως μετέχοντες στις Επιτροπές που καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων.

Δικαστική πηγή διευκρίνιζε πάντως, πως σε αυτή τη φάση της έρευνας δεν έχουν εντοπιστεί χρήματα που να συνδέονται με πολιτικό πρόσωπο, ενώ η ίδια πηγή προσέθετε ότι δεν υπάρχει στα χέρια των ελληνικών εισαγγελικών αρχών ηχητικό ντοκουμέντο η βίντεο από το οποίο να προκύπτει χρηματισμός πολιτικού.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς στο πλαίσιο της αναζήτησης στοιχείων και εκτός ελληνικών συνόρων έχει ήδη αποστείλει σειρά δικαστικών αιτημάτων συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές για το άνοιγμα λογαριασμών εταιρειών, φυσικών προςώπων και συνεργατών πρώην υπουργών, ενώ ανάλογο αίτημα έχει σταλεί και στην Κύπρο.

Πάντως, σε ότι αφορά τα στοιχεία που συνοδεύουν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης διευκρίνιζαν ότι υπάρχουν και στη δικογραφία στη Βουλή έγγραφα για κυβερνητικές ενέργειες ή αποφάσεις που συμπίπτουν χρονικά με τα αναφερόμενα από τους προστατευόμενους μάρτυρες, για τους οποίους ανέφερε ότι πριν εξεταστούν είχαν περάσει ακόμα και από ψυχολογικά τεστ.

Ενδιαφέρον αποκτά για την υπόθεση η αποκάλυψη πως η γραμματέας του Κων Φρουζή στη Novartiς έχει εξεταστεί με ονοματεπώνυμο χωρίς προσταςία μάρτυρα ήδη από τη επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και προςήλθε μάλιστα και σήμερα σε συμπληρωματική κατάθεση.

Επίσης είναι σημαντικό το στοιχείο ότι οι έρευνες για την υπόθεση της Novartis σε πολλές πτυχές τους φαίνεται να αφορούν τα ίδια πρόσωπα με την έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ στοιχεία από την υπόθεση φθάνουν και ερευνώνται σε άλλες υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers, ενώ οι έφοδοι συνεχίζονται και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί αναλύεται και συνεκτιμάται.