Καμπανάκι για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι αγορές κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, χτύπησαν χθες οι εποπτικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για την αυστηρότερη μέχρι σήμερα προειδοποίηση από επίσημους φορείς της Ευρωπαϊκής Eνωσης για τις αγορές αυτές.

Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (οι επονομαζόμενες ESA) για μετοχές, τράπεζες, ασφαλιστικά προϊόντα και συνταξιοδοτικά προγράμματα εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση. Εκεί κάνουν ανοικτά λόγο για ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων που αγοράζουν κρυπτονομίσματα χωρίς να γνωρίζουν ουσιαστικά τίποτα για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν.

Πρόκειται για ένα ακόμη καμπανάκι όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Κορέα και την Κίνα, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο και την πιθανότητα να χαθεί ακόμη και ολόκληρο το αρχικό κεφάλαιο που έχει πληρωθεί για την απόκτησή τους.

Οι εποπτικές Αρχές προειδοποιούν τους καταναλωτές ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων «ενέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο και ότι τα προϊόντα (αυτά) που δεν εποπτεύονται (από τις Αρχές) δεν είναι κατάλληλα για επενδύσεις», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΦΟΥΣΚΕΣ. Ακόμη αναφέρουν ότι τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις και έχουν αρχίσει πλέον να δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια δημιουργίας φούσκας. Επισημαίνουν ότι όσοι βάζουν χρήματα σε αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι και ότι μπορεί «να χάσουν μεγάλο ποσό, ακόμη και όλο το ποσό, των χρημάτων που έχουν επενδυθεί».

Προειδοποιούν ότι σε μη εποπτευόμενα προϊόντα όπως τα κρυπτονομίσματα οι επενδυτές δεν προστατεύονται στην περίπτωση που μια πλατφόρμα τέτοιων συναλλαγών χρεοκοπήσει ή πέσει θύμα χάκερ.

Οπως αναφέρει το CNBC, τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία Bit Connect που πραγματοποιούσε συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ανακοίνωσε ότι κλείνει έπειτα από παρέμβαση των εποπτικών Αρχών των ΗΠΑ. Ηδη πολλές τράπεζες δεν επιτρέπουν τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους για την αγορά κρυπτονομισμάτων.