Το κεντρικό πλαίσιο του νομοσχεδίου που επιδιώκει να υιοθετήσει το Κογκρέσο, προκειμένου ν’ αναβαθμιστούν οι υποδομές στις ΗΠΑ, πρόκειται να ανακοινώσει την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος,

Όπως μεταδίδει το ABC News, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο πρόεδρος Τραμπ θα ζητήσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η διάθεση αυτών των κεφαλαίων σύμφωνα με την πρόβλεψη της κυβέρνησης θα ενεργοποιήσει επενδύσεις «οικονομικού ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα του εκσυγχρονισμού των υποδομών», με την συμμετοχή των πολιτειών, των τοπικών κυβερνήσεων, αλλά και επιχειρηματικών κοινοπραξιών.

Η δημιουργία μεικτών επενδυτικών σχημάτων με την συμμετοχή του αμερικανικού δημοσίου και επιχειρηματιών και στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, ήταν μία από τις ουσιαστικές προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με την συμμετοχή Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και κεντρικό θέμα των συζητήσεων την αναζήτηση τρόπων για την αναβάθμιση των υποδομών.

Το σχέδιο που προτείνει ο Λευκός Οίκος έχει τέσσερις βασικές διαστάσεις: την δημιουργία συνολικού επενδυτικού πακέτου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας στα δύο χρόνια, την υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με τις υποδομές σε αγροτικές περιοχές, αλλά και την βελτίωση της εκπαίδευσης των εργαζομένων που θα προκύψει από την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο ίδιος αξιωματούχος, τόνισε ότι κεφάλαια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το σύνολο των 200 δισεκατομμυρίων που θα προέλθουν από ομοσπονδιακά κεφάλαια θα αξιοποιηθούν από τις πολιτείες και τις τοπικές αρχές, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα αναβάθμισης των υποδομών. Κεφάλαια 20 δισεκατομμυρίων θα διατεθούν για την επέκταση δανειακών προγραμμάτων, αλλά και ιδιωτικών ομολόγων.

Κεφάλαια 50 δισεκατομμυρίων θα διατεθούν αποκλειστικά για την αναβάθμιση των υποδομών στις αγροτικές περιοχές, μέσω επιχορηγήσεων προς τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών, που θα επιλέξουν τα έργα τα οποία και θα χρηματοδοτήσουν.

Κεφάλαια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν για «μεταβατικά προγράμματα» ή προγράμματα υποδομών τα οποία συνδέονται με την προώθηση νέων και καινοτόμων ιδεών. Τα κεφάλαια των 10 δισεκατομμυρίων που απομένουν θα διατεθούν σε ένα «ταμείο κεφαλαίων» προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της κατασκευής γραφείων για την κάλυψη των αναγκών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Συνολικά, η πρόβλεψη για την δρομολόγηση επενδύσεων συνολικού οικονομικού ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εξαρτάται “από τον τρόπο διαχείρισης του προγράμματος από τις τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί έχουν επικρίνει στο παρελθόν ως μη αποτελεσματική την πρόταση για την διάθεση κεφαλαίων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μη αποτελεσματικό μέτρο, σε σύγκριση με τις ανάγκες που υπάρχουν για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των κατασκευών στο οδικό δίκτυο, τις γέφυρες, αλλά και τις θαλάσσιες μεταφορικές υποδομές των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει για προβλέψεις για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, αλλά και την πιστοποιημένη μεταφορά της εργασιακής εμπειρίας από μία πολιτεία σε άλλη, με στόχο την ενίσχυση της εξειδίκευσης των εργαζομένων.

Τα κεφάλαια των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συμπεριληφθούν στην πρόταση δαπανών του προϋπολογισμού για το 2019, που θα καταθέσει την Δευτέρα ο πρόεδρος Τραμπ, «ενώ θα εξοικονομηθούν από άλλες περιοχές δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού». Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί από ποιες περικοπές δαπανών θα προέλθουν τα απαιτούμενα για την αναβάθμιση των υποδομών, κεφάλαια.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να δραστηριοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ για την προώθηση του προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών, ενώ θα κινητοποιηθούν κι άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με αυτήν της προώθησης του φορολογικού νομοσχεδίου. Το σχέδιο ανάληψης δράσης από τον πρόεδρο Τραμπ θα δημοσιοποιηθεί στην σημερινή συνάντηση, χωρίς ωστόσο, να έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες.