Νέα έρευνα εις βάρος δύο αξιωματούχων του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, περιλαμβανομένης της νέας συμπροέδρου του, λόγω δηλώσεων που είχαν κάνει εναντίον της επιχείρησης που πραγματοποιεί η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ξεκίνησαν εισαγγελείς στην Άγκυρα.

Έρευνα διατάχθηκε σε βάρος της Πέρβιν Μπούλνταν, που εξελέγη την Κυριακή συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), και του Σίρι Σουρέγια Όντερ, βουλευτή του HDP, λόγω δηλώσεων που έκαναν κατά το συνέδριο του κόμματος σε σχέση με την επιχείρηση που εξαπολύθηκε στις 20 Ιανουαρίου στον συριακό θύλακο Αφρίν για την εκδίωξη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε η εισαγγελία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG, που ωστόσο είναι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της και η οποία διεξάγει ένοπλο αγώνα από το 1984 εναντίον της κεντρικής τουρκικής εξουσίας.

Η εισαγγελία δεν διευκρίνισε για ποιες δηλώσεις ακριβώς κατηγορούνται οι δύο αξιωματούχοι του HDP, όμως το κόμμα επικρίνει ανοικτά την επίθεση της Άγκυρας από την έναρξή της, βλέποντας σε αυτήν μια «εισβολή» που έχει στόχο τους «Κούρδους ως λαό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η Μπούλνταν και ο Όντερ διώκονται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», «προτροπή σε μίσος και εχθρότητα» και «εκθειασμό εγκλημάτων και εγκληματιών», λόγω δηλώσεών τους με τις οποίες επικρίνουν την επιχείρηση και της ανάρτησης αφισών στη διάρκεια του συνεδρίου με το πρόσωπο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επικεφαλής του PKK που συνελήφθη το 1999.

Από την έναρξη της επιχείρησης, που έχει ονομαστεί «Κλάδος ελαίας», 666 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτήν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Από αυτούς 474 άνθρωποι συνελήφθησαν για «τρομοκρατική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και 192 για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά της επιχείρησης, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από