Σε δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στηνΚοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανακοίνωσε την πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία.

Στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ακραία ρητορική και επιχείρηση εκφοβισμού δικαστικών και μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis.

Φως στην υπόθεση

«Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας», και προχώρησε κάνοντας εκτενή αναφορά στις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την χρεοκοπία της χώρας. Ενώ σημείωσε πως η χρεοκοπία της χώρας δεν οφείλεται μόνο στις χρονιές στρεβλώσεις ή μόνο στα λάθη και την ταξική μονομέρεια των μνημονίων αλλά, όπως υπογράμμισε, «η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στην διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για ηθική παρακμή και εκφυλισμό ολοκλήρου του πολιτικού συστήματος, σχολιάζοντας: «Γνωρίζουμε το θράσος, τη χυδαιότητα, την ιδιοτέλεια, τις μεθόδους μαφίας, τη μετατροπή τραπεζικών λογαριασμών σε αριθμούς κινητών τηλεφώνου, σε συνδυασμό με μια αφόρητη δημαγωγία όταν κάποιοι πιάνονταν στα ‘πράσα’. Μια δημαγωγία που δεν δίσταζε να επαναλαμβάνει σε όλες τις υποθέσεις τον εαυτό της, και να παρουσιάζει τους διεφθαρμένους και τους άρπαγες του δημοσίου χρήματος, ως θύματα πολιτικών διώξεων».

Αναφέρθηκεσε τοξικότητα όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του σκανδάλου από την αντιπολίτευση και ξεκαθάρισε πως είναι διαφορετικό ζήτημα οι εκτιμήσεις και οι εικασίες, και διαφορετικό ζήτημα οι δικαστικές αποδείξεις. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν την ευθύνη να φέρουν σε πέρας την εντολή που τους έδωσε ο ελληνικός λαός «όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια είναι πολύ μεγάλη».

«Για κάθε Έλληνα που κατανοεί τον πατριωτισμό ως καθημερινή αρετή, είναι τεράστια ευθύνη ώστε να συνδράμει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και την πολιτική» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλιας του. Επίσης σημείωσε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, «και πάνω από όλα χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας».

«Στόχος μας, η αλήθεια»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε κυνήγι μαγισσών, ούτε λαϊκά δικαστήρια αλλά θάρρος και συναίσθηση κοινωνικής και εθνικής ευθύνης. «Είναι ξένη και εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς. Είναι ξένος και εχθρικός ο πολιτικός στόχος να εξοντώσουμε πολιτικούς αντιπάλους. Αυτές τις μεθόδους των πολιτικών μας αντιπάλων τις πληρώσαμε πολύ ακριβά στο παρελθόν και εμείς και η Ελλάδα», ήταν το μήνυμά του, προσθέτοντας ότι: «Δικός μας στόχος μας είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, «δεν πρόκειται να αγνοήσουμε το βασικό κανόνα που διέπει το δικαιικό μας σύστημα ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Δεν πρόκειται όμως και από την άλλη, στο όνομα αυτής της αρχής, να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα. Να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης. Και δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών αντιπάλων μας», διεμήνυσε εξάλλου.

Σχολιάζοντας όσα έχουν ειπωθεί από την αντιπολίτευση περί σκευωρίας, είπε «όσο και αν κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια τη δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από την δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια». Και ανέφερε, «στα χρόνια του μνημονίου η κατάχρηση εξουσίας και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος παίρνει τις διαστάσεις της ύβρεως. Ύβρις απέναντι στο λαό, ύβρις απέναντι στις θυσίες του, ύβρις απέναντι στην πατρίδα. Ύβρις απέναντι σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του» και συμπλήρωσε «κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο κόστισε στον ελληνικό λαό και στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ, και οι ανίερες συναλλαγές με αδίστακτους ολιγάρχες».

23 δισ. η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο

«Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010, το κόστος, η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο φτάνει στα 23 δισ. Ένα μνημόνιο δηλαδή. Πρόκειται για πάνω απο 10% του ΑΕΠ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα όμως τελειώνει, ξεμπερδεύουμε και με μια κρατούσα χυδαιότητα, αυτή του «Μαζί τα φάγαμε». Και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πολιτικά τον ξέρουμε τον ένοχο, και είναι γνωστή η αιτία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση λεγοντας «ορισμένοι εξ αυτών δεν ντρέπονται, και δεν διστάζουν, να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Και ότι θα ξεφουσκώσει. Ποιοί; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτό το χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος που οι ίδιοι ψήφισαν προβλέπει προστασία. Οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα». Για να προσθέσει, «και τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ζημίας του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο Novartis και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία. «Δε θα πράξουμε εμείς αυτά που έπραξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όταν παραιτήθηκε για χάρη της Siemens απο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων», όπως είπε.

Επιπροσθέτως, τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, ανακοινώνοντας την πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία. Και πρόσθεσε πως όποιος σήμερα αντί να μιλά για την ουσία και τη διερεύνηση της αλήθειας, μιλά για τη παραγραφή δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κραυγάζει ενοχή ή επιθυμία συγκάλυψης.

Στην ομιλία του στην Κ.Ο. είπε πως το «κλειδί» σε αυτή την υπόθεση κρύβεται στη φράση «κατά την άσκηση των καθηκόντων» ώστε να μην συζητάμε για παραγραφή.

Επίθεση στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός στη σκιά του σκανδάλου Novartis επιτέθηκε στη μεταλλαγμένη -όπως την χαρακτήρισε- ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας, «το θέμα δεν είναι ότι απλώς έχουν υιοθετήσει μια στάση πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, για να μην πω χυδαία και ενοχική. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κινούνται στη ‘γκρίζα ζώνη’ μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, για να πετύχουν βίαια ό,τι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα. Απλώνουν μια ‘μαύρη σκιά’ πάνω από την Δικαιοσύνη και τη χώρα. Με την ελπίδα να καλύψουν έτσι τις πολιτικές τους ευθύνες, για το σκάνδαλο της Νοβάρτις αλλά και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων».

«Αναρωτιέμαι: Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε επίσης, «ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει μια μεγάλη παράταξη σε όχλο στήριξης κάποιων από τις γραμμές της που φέρεται να εμπλέκονται σε ένα σοβαρό σκάνδαλο; Πότε έχει ξαναγίνει αυτό στην πολιτική ζωή του τόπου;».

Τέλος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει με ονόματα αναφορικά με το ποιος έστησε τη σκευωρία, όπως υποστηρίζει. Ποιοι είναι οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που κινήθηκαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης; Ποιος έστησε τις εκθέσεις του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία τις αμερικάνικες αρχές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την αμερικάνικη πρεσβεία, δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες;

Η πορεία της Οικονομίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία της οικονομίας τονίζοντας πως παρά τις συγκλονιστικές εξελίξεις (Novartis) δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποσπαστεί η κυβέρνηση από τον στρατηγικό της σχεδιασμό. «Δεν θα επιτρέψουμε η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα να είναι μόνο οι αποκαλύψεις» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ολοκλήρωση της πορείας εξόδου από το πρόγραμμα, με το βλέμμα στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην επούλωση των πληγών της κοινωνίας από τα 8 χρόνια μνημονίων.

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία μετά από 8 χρόνια, το καλοκαίρι του 2018. Και έχουμε ήδη καταφέρει να γυρίσουμε τη σελίδα της ελληνικής οικονομίας. Οι προϋποθέσεις για την έξοδο δεν ήταν ποτέ καλύτερες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος έκανε αναφορά σε όλα τα στάδια των οικονομικών δεικτών με προσανατολισμό την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές και μάλιστα με επιτόκιο προ κρίσης στο 3,375%.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και από την ανάγκη διατήρησης δανεισμού από τον επίσημο τομέα. Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο. Την οριστική έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε επίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως μένουν δύο ζητήματα να συζητηθούν μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών και αυτά είναι η οριστική συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της ελληνικής οικονομίας μετά το Μνημόνιο, το οποίο θα είναι το αντίστοιχο ευρωπαϊκό που εφαρμόστηκε και τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων και το στόχο της κυβέρνησης για το δικό της στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα προταθεί στους δανειστές στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Ένα σχέδιο που όπως είπε, θα δίνει προτεραιότητα στην υψηλή προστιθέμενη αξία, την καινοτομία, την ταχεία αποκατάσταση των θέσεων εργασίας, την αύξηση των μισθών, την αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να εγγυηθούμε την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία. Αναλαμβάνουμε λοιπόν την ευθύνη. Να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μια χώρα σε παρακμή, από μια χώρα φοβισμένη και ανήμπορη σε μια χώρα πρωτοπόρα στην οικονομία και έναν φάρο αξιοπιστίας σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή. Από μια χώρα παράδειγμα προς αποφυγή σε μια χώρα παράδειγμα προς μίμηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.