Τα ξίφη τους διασταύρωσαν για μια ακόμη φορά την Πέμπτη κυβέρνηση και αντιπολίτευση σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αιτία στάθηκε η καταγγελία-ερώτηση στη Βουλή του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη σύμφωνα με στην οποία ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε 3 από τις 4 Δράσεις του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία(ΕΠΑνΕΚ), ενώ τα τέσσερα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος παραμένουν αδρανή.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για «λογιστική απορρόφηση πόρων, η οποία έχει μηδαμινό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, παρατεταμένης έλλειψης ρευστότητας»,επικαλούμενος τα στοιχεία από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, καθώς και από τους διαδικτυακούς τόπους του ΕΠΑνΕΚ (www.antagonistikotita.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) . Μάλιστα ζήτησε ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομίας σχετικά με τους στόχους απορρόφησης ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2017, καθώς και για το ποσοστό απόκλισης από τους αρχικούς στόχους , τους λόγους για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων, καθώς και ενημέρωση σχετικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μελλοντική εκταμίευση

Άμεση ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ο οποίος επεσήμανε μεν ότι η ερώτηση του κυρίου Χατζηδάκη θα απαντηθεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία με πλήρη στοιχεία και τεκμηρίωση ωστόσο στην ανακοίνωση του σημειώνει ότι «η ΝΔ επαναφέρει ανυπόστατους ισχυρισμούς για το ΕΣΠΑ οι οποίοι επανειλημμένα έχουν διαψευσθεί από τα πλέον αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα». Όπως τονίζει το Υπουργείο Οικονομίας «καταφέραμε παρά τα τεράστια προβλήματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να επιταχύνουμε την απορρόφηση πόρων σε όλα τα προγράμματα. Αποτέλεσμα είναι ότι για τρία συναπτά χρόνια η Ελλάδα (για πρώτη φορά!) βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους».

Προσθέτει μάλιστα μεταξύ άλλων ότι ειδικά για το ΕΠΑΝΕΚ, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί πλήρως και οι δικαιούχοι όλων των προγραμμάτων πληρώνονται πλέον κανονικά, ενώ ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός (EscrowAccount) έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές.