Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποφύγει την επιβολή νέων προστίμων για την κακή διαχείριση των λυμάτων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Ετσι, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα διαχείρισης λυμάτων σε 169 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 916,3 εκατομμυρίων ευρω.

Τα έργα αφορούν τους λεγόμενους οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους. Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 385 οικισμοί που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα έργα διαχείρισης σε 148 οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας, ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για άλλους 47 οικισμούς. Η εκτίμηση είναι πως μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν έως το 2023. Επιπλέον, σε 21 οικισμούς θα πρέπει να γίνουν έργα εκσυγχρονισμού στις υποδομές επεξεργασίας λυμάτων.

Οπως ανέφερε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, έργα επεξεργασίας λυμάτων έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2005. Κι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, για την Ανατολική Αττική έχουμε πληρώσει –έπειτα από καταδίκη –εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ (τον Οκτώβριο του 2015) και καταβάλλουμε 3,64 εκατομμύρια ευρώ κάθε εξάμηνο. Το πρόστιμο αυτό αφορά όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Κορωπί, Παιανία, Αρτέμιδα και Σπάτα).

Η δεύτερη καταδίκη αφορά το Θριάσιο Πεδίο. Εδώ, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, υπάρχει ήδη εισήγηση για καταβολή εφάπαξ προστίμου ύψους 15.943.620 ευρώ και ημερήσιο πρόστιμο 34.974 ευρώ έως την πλήρη συμμόρφωση προς την απόφαση.

Στο μεταξύ, έχουμε ήδη καταδικαστική απόφαση από τον Σεπτέμβριο του 2017 για τις περιοχές Προσοτσάνης, Ελευθερούπολης, Δοξάτου και Γαλάτιστας. Για την επιβολή του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει και δεύτερη καταδικαστική απόφαση και να ακολουθήσει ο καταλογισμός.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας σε ερώτηση αν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαχείριση λυμάτων θα καταλογιστούν στους δήμους, περιέγραψε την κατάσταση «σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του…».

Οπως είπε, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά εάν ένας δήμος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, θα πρέπει να στηριχτεί… «Σημασία έχει να κερδίσουμε χρόνο και να λύσουμε τα προβλήματα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο παραβρέθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων διαχείρισης των Οικισμών Γ’ Προτεραιότητας.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης Γιώργης Μαρινάκης.

Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση της προγραμματικής σύμβασης. «Στόχος μας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι η υλοποίηση όλων των βασικών υποδομών και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις τοπικές κοινωνίες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνος Αγοραστός στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχεία δημοπράτηση των έργων και στην άμεση λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. «Η καθυστέρηση είναι προς ζημία όλων» τόνισε.