Νέα βουτιά σημείωσε χθες η Γουόλ Στριτ, όπου ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έκλεισε με σημαντικές απώλειες 4,15%. Οι περισσότερες πωλήσεις εκδηλώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης όπου πραγματοποιήθηκε πραγματικό ξεπούλημα.

Νωρίτερα, η πτωτική τάση στη Γουόλ Στριτ είχε οδηγήσει σε σημαντική πτώση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 1,49%. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 2,62%, ενώ στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 είχε πτώση κατά 1,98%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση κατά 1,01%.

Από τις 26 Ιανουαρίου, που οι τιμές των αμερικανικών δεικτών είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, μέχρι σήμερα, οι απώλειες στη Γουόλ Στριτ ξεπερνούν το 10% σύμφωνα με στοιχεία της «Wall Street Journal».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ. Η νέα υποχώρηση και οι συνεχιζόμενες μεγάλες διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια αποδίδονται από παράγοντες της αγοράς στους φόβους των επενδυτών ότι η αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θα κάνουν τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων πιο σύντομα από όσο μέχρι τώρα αναμενόταν.

Οι προσδοκίες αυτές για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική έχουν οδηγήσει ταυτόχρονα σε αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων. Οταν τα επιτόκια των ομολόγων αυξάνονται, τότε συχνά φεύγουν κεφάλαια από τις μετοχές προς τα ομόλογα αυτά, αφού οι επενδυτές προτιμούν τις πιο σίγουρες αποδόσεις που προσφέρουν συγκριτικά με τα μερίσματα των μετοχών.

Την ίδια στιγμή τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ με 10ετή διάρκεια δοκιμάζουν τα επίπεδα του 2,85%, που θεωρούνται αρκετά υψηλά από τις αγορές, αφού διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγοι ανέφεραν ότι για να αλλάξει το κλίμα στη Γουόλ Στριτ θα πρέπει τα επιτόκια αυτά να ξεπεράσουν το 3% και να κινηθούν προς το 3,5%.

Πλέον, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών και έχει χάσει όλα τα κέρδη τα οποία είχε καταγράψει εντός του 2018.