Τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την αναταραχή που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις αγορές. Οι πρόσφατες διακυμάνσεις δεν αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλεϊ σύμφωνα με το Bloomberg. Οπως εξήγησε ο ίδιος, οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει επειδή μπορεί οι αγορές να βρίσκονται σήμερα σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με πέρσι.

Τις απόψεις αυτές του Ντάντλεϊ φαίνεται ότι συμμερίζονται και άλλα στελέχη της κεντρικής τράπεζας τα οποία δηλώνουν ότι η διόρθωση των τιμών δεν τους προκάλεσε έκπληξη. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της Fed στην πολιτεία του Κάνσας Ρόμπερτ Κάπλαν, οι διορθώσεις αποτελούν υγιή εξέλιξη για την αγορά. Ο ίδιος δεν θεωρεί πως η πρόσφατη αναταραχή θα επηρεάσει τα οικονομικά θεμελιώδη ή τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ. Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι ανησυχία θα αρχίσει να δημιουργείται εάν καταγραφεί νέα ισχυρή πτώση χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη στις τιμές. Επίσης ανησυχία προκάλεσε η πολύ μεγάλη πτώση που εκδηλώθηκε ξαφνικά μέσα σε διάστημα μιας ώρας στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής. Προς το παρόν όμως λένε ότι η ρευστότητα στην αγορά εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα κι αυτό είναι θετικό για τη συνέχεια.

Η σταθεροποίηση στις αγορές που συνεχίστηκε χθες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 1,93%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο κατά 1,82%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο κατά 1,60%. Στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ο δείκτης Ντάου Τζόουνς ενισχυόταν κατά 1,27%.

Η πορεία των αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι μεταξύ άλλων καθοριστική και για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες.