Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την επιλογή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε χθες. Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να ψηφίσουν στις 19 Φεβρουαρίου τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, ο οποίος πρέπει να πάρει στη συνέχεια το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ευρωπαίους ηγέτες.

Φαβορί για τη θέση φαίνεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος υπέβαλε χθες επίσημα την υποψηφιότητά του. Επίσημη υποψηφιότητα έχει επίσης καταθέσει από τα τέλη του προηγούμενου μήνα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν.

Πρόκειται για την πρώτη από αρκετές αλλαγές προσώπων που θα γίνουν στην ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια, οι οποίες πιθανώς θα επηρεάσουν και την ισορροπία δυνάμεων στην κεντρική τράπεζα. Το 2019 λήγει και η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ήδη τη θέση του φαίνεται να εποφθαλμιά μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. Τους επόμενους μήνες θα λήξει επίσης η θητεία των μελών της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ και Μπενουά Κερέ.

Ο Ντράγκι, ο Πράετ και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος, ο πορτογάλος Βίτορ Κονστάνσιο, θεωρούνται «περιστέρια» –υποστηρίζουν τη χορήγηση μεγάλης ρευστότητας μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και των χαμηλών επιτοκίων.

Αντίθετα, ο Ντε Γκίντος θεωρείται σκληροπυρηνικός, αφού κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θεωρούνταν ότι πρόσκειται στη Γερμανία, η οποία είχε κρατήσει αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ο ίδιος δείχνει σίγουρος ότι θα πάρει το χρίσμα του αντιπροέδρου εγκαταλείποντας τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας. Ομως οι στενές επαφές του με τη Γερμανία μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις από άλλες χώρες. Ενα από τα ζητήματα που δημιουργεί η πιθανή τοποθέτησή του στη θέση του αντιπροέδρου είναι ότι –όντας πολιτικός από χώρα του Νότου –με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου πρόσωπο από χώρα του Βορρά, όπως η Γερμανία.

Η Ιρλανδία δεν έχει εκπροσωπηθεί ποτέ στις κορυφαίες θέσεις της ΕΚΤ και ο καθηγητής Λέιν ελπίζει ότι θα καταφέρει να το αλλάξει αυτό. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία υπέρ του Λέιν επισημαίνοντας ότι έχει μεγάλη εμπειρία ως κεντρικός τραπεζίτης. Ο Λέιν δεν έχει κάνει καριέρα πολιτικού. Φοίτησε στο Trinity College και έχει διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εχει διατελέσει καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συνεργάτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σύμβουλος της ΕΚΤ, του ΟΟΣΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας.