Από τα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σ’ αυτά του Ολαφ Σολτς. Η ελληνική οικονομία και ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα διαπραγματεύεται πλέον με τον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο του Αμβούργου και δεύτερο τη τάξη στην ιεραρχία του SPD.

To μοίρασμα των υπουργείων, μετά τη συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς για μεγάλοσυνασπισμό φέρνει διάδοχο του σκληρού και αντιδημοφιλούς στην Ελλάδα Σόιμπλε, τον Σολτς που θα γίνει τσάρος της γερμανικής οικονομίας και θα έχει ισχυρό ρόλο στα Eurogroup των επόμενων ετών.

Ο Ολαφ Σολτς μεγάλωσε στο Αμβούργο μαζί με τα δύο του αδέλφια. Οι γονείς του εργάζονταν σε εταιρείακλωστοϋφαντουργικών και ουδεμία σχέση είχαν με την πολιτική, όπως και τα αδέλφια του. Ο αδελφός του Jens είναι αναισθησιολόγος και πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Schleswig – Holstein. Ο μικρός αδελφός του Ingo είναι διευθύνων σύμβουλος σε μία εταιρεία πληροφορικής στο Αμβούργο.

Ο Όλαφ Σολτς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου νομική, με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο.

Το 1998 ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Britta Ernst, βουλευτή του SPD και ζουν στο Αμβούργο. Δεν έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής παιδιά.

Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος της νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκπροσώπησε το Αμβούργο στη γερμανική Βουλή από το 1998 ως το 2001, καθώς και από το 2002 ως το 2011. Υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου, καθώς και ως γενικός γραμματέας του SPD, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να εγκαταλείψει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για τον πρώτο Μεγάλο Συνασπισμό μεταξύ του SPD και του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, το 2005.

Το 2007 διαδέχθηκε τον Φραντς Μουντεφέρινγκ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο με καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ.

Μετά τις εκλογές του 2009 ο Σολτς ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.

Το 2015 οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν και πάλι τις τοπικές εκλογές στο Αμβούργο, ενώ την ίδια χρονιάδιεκδίκησε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Σε συνέντευξή του το 2012 τόνισε ότι η Ελλάδα «αξίζει την αλληλεγγύη μας» και τάχθηκε κατά της εξόδου από την ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί εκτός νομισματικής ένωσης, ούτε από τα λόγια των Γερμανών πολιτικών».