Μία μεγάλη επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που βρίσκονται ακόμη στη χώρα ξεκίνησε την Τετάρτη σε μια περιοχή της ερήμου στα όρια των επαρχιών Σαλαχεντίν και Κιρκούκ, στο βορειοανατολικό Ιράκ, αναφέρεται σε στρατιωτική ανακοίνωση.

«Κοινή επιχείρηση της ένατης μεραρχίας του στρατού, των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης (FIR) και των (παραστρατιωτικών δυνάμεων) Χασντ Σάαμπι σε συντονισμό με τους (Κούρδους μαχητές) πεσμεργκά ξεκίνησε ανατολικά της Τουζ Χουρμάτου προκειμένου να εκδιωχθούν τα κατάλοιπα του ΙΚ που κρύβονται εκεί», ανέφερε το Κέντρο πληροφοριών ασφαλείας (CIS). Η επιχείρηση υποστηρίζεται από την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία και τον διεθνή συνασπισμό.

Το CIS είναι η νέα επωνυμία της Κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων (JOC), που συνενώνει όλες τις ιρακινές δυνάμεις που εμπλέκονται στη μάχη κατά του ΙΚ.

Σύμφωνα με τις FIR, «πέντε χωριά και πολλοί λόφοι απελευθερώθηκαν και ένας καταυλισμός μαχητών του ΙΚ δέχθηκε επίθεση».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε πως η επιχείρηση μέχρι στιγμής δεν έχει συναντήσει αντίσταση.

Πολλές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή αυτή εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι αρχές επέρριψαν τότε την ευθύνη στο ΙΚ αλλά και στις «λευκές σημαίες», Κούρδους αυτονομιστές που θέλησαν να εκδικηθούν για την ανακατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις της επαρχίας Κιρκούκ και, κυρίως, για την εκδίωξη πολλών Κούρδων από τη μικτή πόλη Τουζ Χουρμάτου.

Η Τουζ Χουρμάτου, μια πόλη 150.000 κατοίκων όπου ζουν Τουρκμένοι, Κούρδοι και Άραβες, ήταν το θέατρο φονικών βιαιοτήτων κατά την ανακατάληψη από τις ιρακινές δυνάμεις περιοχών που διεκδικούνται από τους Κούρδους, στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακήρυξε στις 10 Δεκεμβρίου τη νίκη εναντίον του ΙΚ, το οποίο είχε απειλήσει το 2014 την ίδια την ύπαρξη του ιρακινού κράτους καταλαμβάνοντας το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους.