Να αγαπάς τους εχθρούς σου στην περίπτωση που οι φίλοι σου αποδειχθούν καθάρματα. Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την τραγωδία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν το αεροσκάφος της British European Airways, που εκτελούσε την πτήση 609 από το Βελιγράδι στο Μάντσεστερ με ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο, συνετρίβη στο αεροδρόμιο της γερμανικής πόλης κατά την προσπάθειά του να απογειωθεί.

Οι περισσότερες λεπτομέρειες της τραγικής ιστορίας είναι γνωστές και έχουν μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η βοήθεια που προσέφερε εκείνες τις δύσκολες μέρες η ταυτισμένη με το καθεστώς Φράνκο Ρεάλ Μαδρίτης στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μιας ομάδας που γέμιζαν τις εξέδρες της πλήθος σοσιαλιστών.

Η συμβολικότερη και πιο εντυπωσιακή κίνηση αλληλεγγύης τού τότε προέδρου της Ρεάλ, Σαντιάγο Μπερναμπέου, προς τη Γιουνάιτεντ ήταν να προσφέρει το μεγάλο αστέρι της ομάδας του και κορυφαίου παίκτη του κόσμου Αλφρέδο ντι Στέφανο στην αγγλική ομάδα. Οταν έγινε η προσφορά, ζητήθηκε από τη Γιουνάιτεντ να παραμείνει μυστική γιατί αν διέρρεε θα γινόταν «πολιτικό έγκλημα».

Οι φιλικές σχέσεις του Μπερναμπέου με τους Κόκκινους Διαβόλους θεμελιώθηκαν στους αγώνες των ημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τον Απρίλιο του 1957. Η Ρεάλ πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, αλλά ο ιστορικός πρόεδρός της είχε εντυπωσιαστεί με τη δύναμη και το πάθος που είχαν επιδείξει οι νεαροί Αγγλοι.

Στο περιθώριο εκείνων των αγώνων ο Μπερναμπέου ζήτησε από τον προπονητή της Γιουνάιτεντ Ματ Μπάσμπι να συνεργαστούν, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε.

Δέκα μήνες αργότερα η τραγωδία χτύπησε τους Κόκκινους Διαβόλους. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί οι Τέιλορ, Μπιρν, Κόλμαν, Τζόουνς, Πεγκ, Γουίλαν και Μπεντ. Ο Εντουαρντς βγήκε βαριά τραυματισμένος. Πάλεψε για 15 μέρες αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Κατά τη διάρκεια αυτής της άνισης μάχης ζήτησε να του βρουν το χρυσό ρολόι που δεν αποχωριζόταν ποτέ από την ημέρα που του το χάρισε ο Μπερναμπέου.

Πάνω στις στάχτες της τραγωδίας η Ρεάλ προσφέρθηκε να δανείσει στη Γιουνάιτεντ τον Ντι Στέφανο, πληρώνοντάς του το μισό συμβόλαιο. Ο τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας Αλαν Χαρντέικερ, με τον οποίον η Γιουνάιτεντ βρισκόταν σε συνεχή διαμάχη από τότε που της είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών, είπε ξανά «όχι» στην προσφορά της Ρεάλ. Δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η άφιξη του Ντι Στέφανο θα έφραζε τον δρόμο σε κάποιον βρετανό ποδοσφαιριστή.

Η Ρεάλ βοήθησε όμως με άλλους τρόπους. Διοργάνωσε πέντε φιλικά παιχνίδια με τη Γιουνάιτεντ για να συγκεντρωθούν χρήματα, ενώ διατήρησε αναμμένη τη φλόγα των Αγγλων για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τη διάκριση που μπορούσαν να διεκδικήσουν μέσα από αυτό. Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στις δύο ομάδες όταν τις έφερε αντιμέτωπες στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1968. Η Γιουνάιτεντ προκρίθηκε στον τελικό και ο Μπερναμπέου σχολίασε: «Αν έπρεπε να συμβεί, καλύτερα που συνέβη από τη Γιουνάιτεντ». Οταν τα Μωρά του Μπάσμπι κατέκτησαν στη συνέχεια το τρόπαιο, νικώντας την Μπενφίκα, το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έφτασε στα αποδυτήρια του Γουέμπλεϊ είχε την υπογραφή του Μπερναμπέου: «Συγχαρητήρια από τους φίλους σας στη Μαδρίτη».