Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προσθέτοντας ότι η εκκρεμότητα με την Ελλάδα θα μπορούσε να διευθετηθεί μέσα από μία διεθνή συμφωνία.

«Στις συζητήσεις, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματός μας, είναι θέση της Ελλάδας, αλλά έχουμε κι εμείς τη δική μας. Η Μακεδονία άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993 ενσωματώνοντας την Τροπολογία 2, στο άρθρο 49. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να απομακρύνουμε τον αλυτρωτισμό. Ο,τι κάνουμε τώρα, είναι για να αποδείξουμε ότι η Μακεδονία δεν έχει καμία φιλοδοξία είτε εδαφική είτε οτιδήποτε άλλο, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές διεκδικήσεις» τόνισε ο Ζάεφ. Πρόσθεσε δε ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των δύο πλευρών.

Νωρίτερα, επί του ιδίου θέματος, ο σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι είχε σημειώσει ότι η Αθήνα και τα Σκόπια δεν συζητούν αυτή τη στιγμή αλλαγές στο Σύνταγμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και συγκεκριμένα των άρθρων 3 και 49 που αφορούν τα σύνορα και σε «Μακεδόνες» σε γειτονικές χώρες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Παράλληλα, ο Ζάεφ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα να υπάρξει συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ. Διπλωματικές πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέφευγαν χθες να επιβεβαιώσουν ότι θα γίνει η συνάντηση αυτή. Είχε εσχάτως κυκλοφορήσει η φήμη ότι μια τέτοια συνάντηση ίσως γινόταν στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στις 15-16 Φεβρουαρίου στη Σόφια. Υπάρχουν όμως και ενδείξεις για άλλες επιλογές, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται σύντομα.

Σε ό,τι αφορά τη μετονομασία του διεθνούς αερολιμένα των Σκοπίων και της βασικής εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, αυτό που προέχει είναι να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά θα μπορούν να αφαιρεθούν οι παλαιές σημάνσεις και πινακίδες και η τοποθέτηση νέων.