Το ποσό των 916 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα διαχείρισης λυμάτων σε 169 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων.

Πρόκειται για τους λεγόμενους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας (με πληθυσμό πάνω από 2.000 και έως 15.000 κατοίκους). Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 385 τέτοιοι οικισμοί. Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα διαχείρισης σε 148 οικισμούς Γ προτεραιότητας ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για άλλους 47 οικισμούς. Επιπλέον, 21 οικισμοί θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές επεξεργασίας λυμάτων.

Αυτό έγινε την Τετάρτη γνωστό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Στη συνέντευξη, παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιωργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης.

Όπως ανέφερε, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, τα έργα επεξεργασίας λυμάτων έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2005. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε καταδικαστεί τρείς φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, για την Ανατολική Αττική, έχουμε πληρώσει – μετά από καταδίκη- εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ (τον Οκτώβριο του 2015) και καταβάλλουμε 3,64 εκατομμύρια ευρώ κάθε εξάμηνο. Το πρόστιμο αυτό αφορά όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Κορωπί, Παιανία, Αρτέμιδα, Σπάτα).

Η δεύτερη καταδίκη αφορά το Θριάσιο Πεδίο. Εδω, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, υπάρχει ήδη εισήγηση για καταβολή εφάπαξ προστίμου ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ και 35.000 ευρώ κάθε μέρα.

Στο μεταξύ, έχουμε ήδη καταδικαστική απόφαση από τον Σεπτέμβριο του 2017, για Προσοτσάνη, Ελευθερούπολη, Δοξάτο, Γαλάτιστα για την οποία εκκρεμούν η επικύρωση και ο καταλογισμός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεν πήρε ξεκάθαρη θέση απαντώντας σε ερώτηση αν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα καταλογιστούν στους Δήμους.

Ο ίδιος, περιέγραψε την κατάσταση «σαν τον σκύλο που κυνηγαει την ουρά του…». Όπως είπε , ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά εάν ένας Δήμος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις θα πρέπει να τον στηρίξεις … «Σημασία έχει να κερδίσουμε χρόνο και να λύσουμε τα προβλήματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε ό, τι αφορά τη χρηματοδότηση «έχουμε δεσμεύσει από το νέο ΕΣΠΑ το ποσό των 872 εκατομμυρίων ευρώ δημόσια δαπάνη. Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, την κρισιμότητα του προβλήματος, κατευθύναμε στις υποδομές διαχείρισης λυμάτων τη μερίδα του λέοντος – 200 εκατομμύρια ευρώ – από τους πρόσθετους πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας στο νέο ΕΣΠΑ».