«Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα παρά μόνο αφού λάβουμε αναλυτική γνώση της δικογραφίας και το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι με τη δέουσα σοβαρότητα θα διαχειριστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα εξαντλήσουμε, βεβαίως, την πολιτική μας αυστηρότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε κυνήγι μαγισσών ή να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία θα διαχειριστούμε με τον τρόπο που της αρμόζει».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, όπου δήλωσε συγκλονισμένος από την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι πρόκειται για «διεθνές» σκάνδαλο και παρατήρησε πως η μόνη ενημέρωση που έχει για το περιεχόμενο της δικογραφίας, είναι από τα σχετικά δημοσιεύματα.

«Είναι διεθνές σκάνδαλο, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και ο λόγος για τον οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι είναι ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε την τιμή αναφοράς για 29 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμφέροντα που θα ήθελαν να ελέγξουν την τιμή του φαρμάκου στη χώρα μας υπερβαίνουν κατά πολύ την ελληνική οικονομική και πολιτική ζωή» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνέστησε χαμηλούς τόνους, να περιμένουμε τις διαδικασίες της δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου: «Σε αυτήν τη φάση πρέπει να κρατήσουμε πολύ χαμηλούς τόνους. Προφανώς, όλοι είμαστε συγκλονισμένοι με αυτά τα οποία ακούμε, ωστόσο, αυτό το οποίο προέχει είναι, αυτήν τη στιγμή, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες της δικαιοσύνης, με απόλυτο σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να λάβουμε γνώση της δικογραφίας και από εκεί και πέρα είμαι απολύτως βέβαιος ότι και τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο έχει τη σωφροσύνη και τη νηφαλιότητα να κρίνει επί των πραγματικών στοιχείων».

Σε πανικό η Νέα Δημοκρατία

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα προσβάλλει ευθέως εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, ενώ κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται σε «πανικό», δείχνει «να χάνει τον έλεγχο» και χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τις επικρίσεις της.

«Να μιλήσει συγκεκριμένα η ΝΔ για τι ακριβώς πράγμα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση. Τι ακριβώς έκανε και ποιος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσχηματικές δικαιολογίες για να μην μιλήσουν για την ουσία της υπόθεσης. Αλλά, πιστέψτε με, κάνω την εκτίμηση ότι αυτή η υπόθεση θα είναι τόσο σημαντική, που κανένας δεν θα μπορέσει να αποφύγει ακριβώς τον σχολιασμό, αλλά και την τοποθέτηση επί της ουσίας των κατηγοριών, οι οποίες έχουν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα. Προσβάλλουν ευθέως εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Σε τι συνίσταται η παρέμβαση της κυβέρνησης στην ελληνική δικαιοσύνη; Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και καλό θα είναι η ΝΔ να είναι και πιο ψύχραιμη και πιο νηφάλια».

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση η Νέα Δημοκρατία δείχνει στην πραγματικότητα έναν κάποιο πανικό, μία προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις που θα έλεγα ότι δεν προσβάλλουν την κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα προσβάλλουν την ελληνική δικαιοσύνη. Με λίγα λόγια, κατηγορούν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι δρουν στη βάση κυβερνητικών εντολών. Αυτός είναι ο ισχυρισμός της ΝΔ. Εκεί κάπου έχει αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος από την πολιτική της ηγεσία, αλλά και από τους ανθρώπους οι οποίοι φέρεται, με βάση πάντα τα δημοσιεύματα, ότι εμπλέκονται».

Σε ερώτηση για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, που σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται εμπλεκόμενος με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πριν λάβει γνώση της δικογραφίας.

Σχετικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής υποστήριξε πως το κεντρικό πολιτικό ερώτημα προς τα πολιτικά κόμματα και τον κ. Μητσοτάκη είναι αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το αίτημα για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος.

«Κανένας από την ελληνική κυβέρνηση δεν διαφώνησε ότι επρόκειτο για μία μεγάλη συγκέντρωση. Από κει και πέρα, το ζήτημα είναι η ουσία τής υπόθεσης. Μιλάμε για μία κινητοποίηση, η οποία είχε ως κεντρικό σύνθημα ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία τής γείτονος και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Τα πολιτικά κόμματα με πάρα πολύ μεγάλη ευθύτητα να τοποθετηθούν επί ακριβώς αυτού του αιτήματος. Συμφωνεί, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης ή διαφωνεί με το αίτημα του συλλαλητηρίου για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος; Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό ερώτημα», υπογράμμισε.

«Το μήνυμα που πήραμε είναι ότι πράγματι υπάρχουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι έχουν μία πολύ μεγάλη ευαισθησία, έχουν μία πολύ μεγάλη αγωνία, έχουν μία απαίτηση να μην υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, αυτό το αίτημα, βεβαίως, το ακούμε και νομίζω ότι η απάντηση εκεί θα πρέπει να είναι μία καθαρότερη εξήγηση και μία πολύ πιο αναλυτική, για τους λόγους για τους οποίους η υιοθέτηση αυτού του αιτήματος εκ μέρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι αδύνατη. Οποτεδήποτε είχαμε μία τέτοια αδιάλλακτη στάση στην ελληνική εξωτερική πολιτική οδηγηθήκαμε σε εθνική ήττα και είναι δεδομένο ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχουν δημιουργηθεί μία σειρά από τετελεσμένα στη διεθνή πολιτική σκηνή και στους διεθνείς οργανισμούς, τα οποία δεν μπορεί καμιά ελληνική κυβέρνηση να παραβλέψει».

Για την εμφάνιση του Μίκη Θεοδωράκη, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «διέγραψε το ίδιο του το παρελθόν και αυτό είναι η πιο θλιβερή εξέλιξη από το συλλαλητήριο της Κυριακής».