Επιβεβαιώθηκαν οι πιο κρυφοί φόβοι του οικονομικού επιτελείου, και ειδικά των στελεχών του ΟΔΔΗΧ, για την έκδοση 7ετούς ομολόγου, μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, που θα αποτελούσε και ισχυρό μήνυμα.

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την αναστολή μέχρι νεοτέρας της έκδοσης λόγω της υψηλής αναταραχής και αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.

Η κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών τα τελευταία 24ωρα αλλά και η συνέχισή τους την Τρίτη, υποχρέωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναβάλλει τις διαδικασίες για το άνοιγμα βιβλίου του επταετούς ομολόγου μέχρι να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση στις αγορές.

Όταν οι συνθήκες κριθούν και πάλι θα προχωρήσει η έκδοση του επταετούς ομολόγου. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από το νέο ομόλογο με ένα επιτόκιο που θα ήταν πέριξ του 3%.

Οι σύμβουλοι του ΟΔΔΗΧ, φέρονται να συνιστούν «υπομονή» όσον αφορά στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, καθώς με τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές το εγχείρημα θεωρείται «υψηλού ρίσκου».

Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές επηρεάζουν και τα ελληνικά ομόλογα καθώς έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει αυξηθεί στο 3,77% και του 5ετούς στο 3,01%.

Με πτώση 255 μονάδων ή άνω του 3,2% άνοιξε ο δείκτης FTSE100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στον απόηχο των μεγάλων απωλειών στη Wall Street.

Οι 7079 μονάδες στις οποίες είχε πέσει ο δείκτης 20 λεπτά μετά το άνοιγμα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των αξιών των μετοχών του δείκτη από το Δεκέμβριο του 2016.

Νέα μεγάλη πτώση αναμένεται και στη Wall Street μετά τη χθεσινή βουτιά 4,6% του δείκτη Dow Jones. Πτωτικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια ενώ υποχώρηση άνω του 3,7% σημείωνε και ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.
Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση μιας τέτοιας κατάστασης στις διεθνείς αγορές θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες που κάνει η Αθήνα για «καθαρή» έξοδο στις αγορές. Μόνο αν υπάρξει σύντομα εξομάλυνση της κατάστασης θα δοκιμάσει το οικονομικό επιτελείο την έκδοση ομολόγων με στόχο τη δημιουργία «μαξιλαριού» ασφαλείας για μετά τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από