Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» της Βενεζουέλας, όμως έχουν επίγνωση των επιπτώσεων που αυτό θα είχε στον πληθυσμό της χώρας, δήλωσε την Κυριακή από το Μπουένος Αιρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

«Η κατάσταση στη Βενεζουέλα επιδεινώνεται. Μία από τις διαστάσεις που πρέπει να ληφθεί υπόψη, εάν υιοθετήσουμε κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα, θα είναι ο αντίκτυπος που αυτή η απόφαση θα έχει στον πληθυσμό, θα ήταν ένα βήμα που (…) θα επιτάχυνε το τέλος» δήλωσε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της Αργεντινής Χόρχε Φάουρι, αναφέροντας το ενδεχόμενο να «απαγορευτεί η πώληση πετρελαίου (από τη Βενεζουέλα) στις ΗΠΑ».

Ομως, «το να μην κάνουμε τίποτα θα ήταν επίσης σαν να ζητούσαμε από τον λαό της Βενεζουέλας να συνεχίσει να υποφέρει για πολύ ακόμα», συμπλήρωσε.

«Διερευνούμε τις επιπτώσεις»

«Επομένως εξετάζουμε τις επιλογές και ιδίως τον τρόπο με τον οποίο θα αντισταθμίσουμε» τις επιπτώσεις των ενδεχόμενων κυρώσεων που θα επιβάλουμε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική, εξέφρασε την ανησυχία του για την «ανθρωπιστική κρίση» που μαστίζει τη Βενεζουέλα και απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» εκλογών.

Οι ΗΠΑ, σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βενεζουέλας με εισαγωγές 750.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις, σε ατομικό επίπεδο, σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι είχε «μακρά συνομιλία» με τον ομόλογό του της Αργεντινής «για το ζήτημα της Βενεζουέλας, ιδίως τα βήματα που μπορούν να γίνουν προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από