Τελευταία ζαριά. Η (κάτι σαν) υποχρέωση του Μανόλο Χιμένεθ να στείλει στο γήπεδο έναν ακόμη σέντερ φορ έστω στο 85′ ενώ ένα ντέρμπι… χανόταν. Πού να μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Πού να μπορούσε να διανοηθεί και ο Γιώργος Γιακουμάκης πως μέσα σε οκτώ λεπτά θα έφερνε τα πάνω κάτω υπογράφοντας φαρδιά πλατιά το (απίθανο) Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2. Την ολική επαναφορά των Κιτρινόμαυρων που όχι μόνο κράτησαν έτσι τη διαφορά στο -2 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, αλλά και το παράθυρο με θέα στο νταμπλ ορθάνοιχτο!

Ο 24χρονος σέντερ φορ λοιπόν ήρθε από το πουθενά για να γράψει την ιστορία στο Φάληρο. Συμμετείχε στην απίστευτη καραμπόλα του 1-1 (Τσιγκρίνσκι 87′), πέτυχε το γκολ της νίκης στο 90′ + 3′ ρίχνοντας τον Ολυμπιακό στο κανναβάτσο και στο -4 από την κορυφή. Τους Ερυθρόλευκους που είχαν ανοίξει το σκορ στο 81′ με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, αλλά που δεν μπόρεσαν να σώσουν ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας στο διάστημα που απέμενε.

Διαμαρτυρίες για φάουλ

Βεβαίως οι πρωταθλητές διαμαρτύρονται έντονα. Και για τη φάση του νικητήριου γκολ ζητώντας φάουλ στον Αλμπέρτο Μποτία στην προσπάθεια του Γιακουμάκη να σκοράρει. Και για τη φάση του 18′ όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού βρέθηκε πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο, στην περιοχή της ΑΕΚ, έπειτα από «αγκάλιασμα» του Βράνιες σε εκτέλεση κόρνερ. Ναι, κάτι σαν τραγικό πρόσωπο ο Ισπανός που αποβλήθηκε κιόλας στις διαμαρτυρίες του προς τον Παπαπέτρου μετά το 1-2. «Μου έγινε φάουλ» έλεγε περίλυπος. Το ντέρμπι όμως είχε τελειώσει… Είχε τελειώσει και όταν (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) ο ίδιος ο Παπαπέτρου φέρεται ότι παραδέχτηκε στα αποδυτήρια τις λάθος αποφάσεις του, μιλώντας σε ανθρώπους των γηπεδούχων.

Κι όλα αυτά σε μια αναμέτρηση που ώς το 81′ (όταν ο επίσης ερχόμενος από τον πάγκο Καρίμ Ανσαριφάρντ άνοιξε το σκορ) έθετε υποψηφιότητα για ένα από τα χειρότερα Ολυμπιακός – ΑΕΚ των τελευταίων χρόνων. Μεγάλη ένταση, προσωπικές μονομαχίες, ελάχιστο ποδόσφαιρο, με τους δύο προπονητές να αλληλοεξοντώνουν τον αντίπαλο… Στο πρώτο ημίχρονο όλα και όλα δύο σουτ του Πάρντο (25′, 40′) με το δεύτερο να υποχρεώνει τον Τσιντώτα σε σπουδαία επέμβαση. Στο δεύτερο και μέχρι την τελική ευθεία μια κεφαλιά του Μασούντ που έδιωξε στη γραμμή ο Σισέ (69′) σώζοντας τους γηπεδούχους.

Αλλαγή σκηνικού

Εκεί λοιπόν που το είχαμε πάρει απόφαση πως ένα ακόμη 0-0 θα αφήσει το σημάδι του, ξαφνικά χαμός. Μια ακόμη μεγάλη επέμβαση του Τσιντώτα (80′) σε σουτ του Μάριν. Γκολ ο Ολυμπιακός δευτερόλεπτα αργότερα. Σοκ για την ΑΕΚ αλλά και ακαριαία η αντίδρασή της, έστω από τη λάθος διαχείριση του αντιπάλου. Στη φάση του 1-1 ο Ταχτσίδης μπερδεύεται με τον Κούτρη και τελικά βγάζουν την μπάλα κόρνερ για τους φιλοξενούμενους. Το κόρνερ εκτελείται, ο Γιακουμάκης πάει για κάτι σαν ψαλίδι, η μπάλα βρίσκει στην πλάτη του Χριστοδουλόπουλου και στρώνεται στον Τσιγκρίνσκι. Εκείνος σουτάρει, η μπάλα χτυπά στον Σισέ, αλλάζει πορεία και καταλήγει στα δίχτυα. Ούτε στο σινεμά! Πόσω μάλλον η συνέχεια. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να ξαναβγεί μπροστά, η ΑΕΚ βρίσκει τον χώρο για την κόντρα και… 1-2. Ο απόλυτος επίλογος!

Οι δύο ομάδες τα ξαναλένε την Τετάρτη, για τον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου, στο ΟΑΚΑ. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη διαχείριση μετά τα νέα δεδομένα. Και από τους δύο.

Ολυμπιακός (Οσκαρ Γκαρσία): Προτό, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σισέ, Κούτρης, Ρομαό, Ζιλέ (71′ Ταχτσίδης), Οφόε (58′ Ανσαριφάρντ), Πάρντο (79′ Μάριν), Φορτούνης, Μιραλάς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Κονέ (72′ Γαλανόπουλος), Μασούντ, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας (85′ Γιακουμάκης), Αραούχο (62′ Λιβάγια).