Ο ΠΑΟΚ κράτησε την πρωτιά του στο πρωτάθλημα περνώντας από τα Γιάννινα. Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου υπήρξαν ελάχιστες οι χρονιές που μια ομάδα είχε αυτού του είδους την ευνοϊκή αντιμετώπιση από όλους όσους έχουν την οργάνωση, αλλά και την εποπτεία του πρωταθλήματος. Οσο οι αγωνιστικές περνούν, όχι μόνο καταλαβαίνεις ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα, αλλά αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να έχει χάσει μέχρι τώρα τους ελάχιστους βαθμούς που έχει χάσει! Στους Ζωσιμάδες ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με ένα γκολ που σημείωσε ο Πέλκας από θέση οφσάιντ, τόσο εξόφθαλμο που δεν θα χρειαζόταν ριπλέι για να εκτιμήσει τη θέση του σκόρερ ούτε ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, που χρειάζεται συνήθως να δει τρεις φορές και την απλούστατη των φάσεων –κατά δήλωσή του. Το γρήγορο γκολ του Πέλκα είχε ως αποτέλεσμα να δούμε ένα ματς στο οποίο υπήρχε μόνο μια ομάδα στο γήπεδο –αν κάποιος συνέκρινε την αγωνιστικότητα των παικτών του ΠΑΣ με την αντίστοιχη στα ματς με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ θα πίστευε ότι πρόκειται για άλλη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στο 0-3 στο ημίχρονο και μετά σταμάτησε απέναντι σε έναν αντίπαλο που περπατούσε. Πριν το ματς, οι οπαδοί του Δικεφάλου μπήκαν στο γήπεδο με το έτσι το θέλω εξευτελίζοντας την τοπική αστυνομία αλλά και το υφυπουργείο Αθλητισμού που στο ζήτημα των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών ακολουθεί την τακτική της στρουθοκαμήλου. Μπράβο πραγματικά.

Πέρασε

Τον ΠΑΟΚ όλα δείχνουν πως θα προσπαθήσει να τον κυνηγήσει η ΑΕΚ και μόνο: αφού πέρασε από το Καραϊσκάκη –και μάλιστα με τον τρόπο που πέρασε –είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Η ΑΕΚ έχανε στο Φάληρο με 1-0 στο 81′: ο Ανσαριφάρντ με ένα προσωπικό παλικαρίσιο γκολ έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό, μολονότι η ομάδα του Γκαρσία είχε κάνει λίγα για να προηγηθεί. Η ΑΕΚ ανασυντάχθηκε, ισοφάρισε έξι λεπτά αργότερα, όταν ο Τσιγκρίνσκι (που σκόραρε) και δυο ακόμα παίκτες της ΑΕΚ (που προκάλεσαν την αναστάτωση στην άμυνα του Ολυμπιακού) βρέθηκαν ανενόχλητοι στην περιοχή ύστερα από ένα χτύπημα κόρνερ. Το γκολ προκάλεσε γενικό εκνευρισμό στον Ολυμπιακό που βγήκε άτακτα μπροστά με αποτέλεσμα να δεχτεί ένα γκολ από αντεπίθεση στις καθυστερήσεις και να χάσει το ματς, αφού ο Γιακουμάκης στο 95′ σκόραρε. Ο σκόρερ φαίνεται να έχει κάνει φάουλ στον Μποτία, αλλά ο διαιτητής Παπαπέτρου, όπως και πέρυσι όταν σκόραρε ο Πατίτο με το χέρι στον ημιτελικό του Κυπέλλου, δεν είδε τίποτα. Το ματς τελείωσε με διαμαρτυρίες, αποβολή του Μποτία κι επεισόδια.

Ενταση

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να διαχειρισθεί τη δυσκολία του ντέρμπι. Διαμαρτυρήθηκε για τον ορισμό του Παπαπέτρου και ζήτησε την αλλαγή του, ενώ γνωρίζει πως αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται. Η ένταση που προκάλεσε η παρουσία του διαιτητή μεταφέρθηκε και στην εξέδρα –τώρα κινδυνεύει και με τιμωρία έδρας ενώ βρίσκεται τρίτος.

Πίστη

Η ΑΕΚ επανέλαβε ουσιαστικά το ματς που έκανε και στο Κύπελλο –ήταν απλά λίγο περισσότερο επικίνδυνη. Ο Χιμένεθ κράτησε στον πάγκο τον Λιβάγια, έπαιξε με τα νεύρα των γηπεδούχων, που είχαν την υποχρέωση της νίκης. Στο τέλος κέρδισε και γιατί το πίστεψε: χωρίς πίστη, όσα λάθη κι αν κάνει ένας διαιτητής, δεν γίνεται μια ανατροπή.

Φάσεις

Ο Ολυμπιακός έχασε το ματς την στιγμή που πίστεψε ότι το κέρδισε: όταν σε ένα κλειστό ματς προηγείσαι στο 80′, πρέπει να κρατήσεις τη νίκη με νύχια και με δόντια. Ομως αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί υπάρχει και η άλλη: για δεύτερο σερί ματς με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός υπέφερε στη μεσαία γραμμή, δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα, έκανε λίγες φάσεις. Στο τέλος πλήρωσε αυτή του τη δυσκολία να κρατήσει την μπάλα –δυσκολία που όμως είχε σε όλο το ματς.

Νωθρά

Κατά τα άλλα, πλήξη βαθιά. Στη Λάρισα το πιο θεαματικό στιγμιότυπο στο ματς ΑΕΛ – Πανιώνιος 0-0 ήταν η διαφωνία του προπονητή των γηπεδούχων Ηλία Φυντάνη με τον ρεπόρτερ της NOVA που τον ρώτησε αν η ομάδα του έχει πρόβλημα στο γκολ: ο κόουτς τού απάντησε ότι η ΑΕΛ έχασε ένα σωρό ευκαιρίες και αυτός δεν πρέπει να κάνει τέτοιες ερωτήσεις. Στη Λιβαδειά ο γηπεδούχος κέρδισε την Κέρκυρα χωρίς να ιδρώσει. Στη Λαμία η ισοπαλία της γηπεδούχου με τον Ατρόμητο άφησε τους πάντες παραπονεμένους. Στη Λεωφόρο, τέλος, ο ΠΑΟ παραχώρησε μια λευκή ισοπαλία στον Παναιτωλικό –ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε την ειλικρίνεια να ευχαριστήσει τον τερματοφύλακα της ομάδας του Οδυσσέα Βλαχοδήμο γιατί χάρισε στους Πράσινους ένα βαθμό. Ο ΠΑΟ συμπλήρωσε 110 χρόνια ζωής, αλλά τα γενέθλιά του ήταν μουντά. Είναι λυπηρό που η ομάδα δεν βρίσκει ούτε παναθηναϊκούς να την χρηματοδοτήσουν, αλλά ούτε και παναθηναϊκούς να την διοικήσουν. Και ο κόσμος, δυστυχώς, κουρασμένος από όσα βλέπει, δεν πάει στο γήπεδο…