Λίγες ώρες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» η… μάχη της πλατείας μεταφέρεται στον πολιτικό στίβο. Η ανάγνωση της συγκέντρωσης είναι εντελώς διαφορετική από τα κόμματα, ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα.

Ενός διχασμού που πρωτίστως υπάρχει εντός της κυβέρνησης και το οποίο διαφάνηκε από την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του συλλαλητηρίου από το Μέγαρο Μαξίμου και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Από τη μια το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της συγκέντρωσης, αλλά κυρίως τα μηνύματα που αυτή έστειλε. Κι από την άλλη ο Πάνος Καμμένος να δηλώνει «…το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί».

Ουσιαστικά ο κυβερνητικός εταίρος διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να φέρει πρόταση η οποία θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία», όπως απαίτησε ο κόσμος. Είναι προφανής η προσπάθεια του κ. Καμμένου να πατήσει σε δύο βάρκες. Από τη μια να διασωθεί πολιτικά συμπαρατασσόμενος με όσους αντιδρούν στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα.

Κι από την άλλη να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση με το Μαξίμου. Ενδιαφέρον θα έχει βεβαίως η στάση των ΑΝΕΛ στη Βουλή, εφόσον έρθει μια πρόταση για το «Μακεδονικό». Κι ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν το Μαξίμου επιμείνει στη στάση του και η ψήφος στη Βουλή λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Υποβάθμιση

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές κοντά στο Μαξίμου, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν και σήμερα να υποβαθμίσουν τα όσα έγιναν χθες, αγνοώντας αφενός τον πολύ κόσμο που πήγε στο Σύνταγμα, ανεξαρτήτως του αριθμού και αφετέρου να επιτεθούν στη ΝΔ και ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά και «γαλάζιους» βουλευτές, ότι δρουν με τυχοδιωκτική πρακτική.

«Δεν έγινε πολιτικός σεισμός στο Σύνταγμα, δεν ταρακουνήθηκε η κυβέρνηση, δεν υπήρξε καμιά αντικυβερνητική συγκέντρωση» είναι η γραμμή που δίνει η κυβέρνηση στα στελέχη της για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους.

Είναι φανερή η προσπάθεια να υπερασπιστούν τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις, εξ’ ου και η δήλωση του Ν. Κοτζιά, ότι θα συνεχίσει τις επαφές και προφανώς θα φέρει μια πρόταση στη Βουλή, μέσα στον Φεβρουάριο, όπως έχει υποσχεθεί.

Ηθελημένα η κυβέρνηση αγνοεί το πάθος των συγκεντρωμένων, τη δυνατή φωνή με την οποία έθεσαν στην κυβέρνηση τη βούλησή τους. Αγνοεί και υποβαθμίζει επίσης τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος με τη σκληρή ομιλία του (εθελόδουλη κυβέρνηση, αριστερόστροφος φασισμός) διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι, μάλιστα, στην κυβέρνηση βρήκαν νέο εχθρό για να επιτεθούν, στο πρόσωπο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και ιστορικού στελέχους της Αριστεράς. Καθόλου τυχαία δεν είναι η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Μίκη Θεοδωράκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από το κανάλι της ΕΡΤ.

Ακόμη, ως υποβάθμιση του μηνύματος του χθεσινού συλλαλητηρίου μπορεί να χαρακτηριστεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει το ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας στις μεμονωμένες περιπτώσεις ακροδεξιών ή γραφικών που ξέφυγαν από τον σκοπό της συγκέντρωσης ο οποίος δεν ήταν άλλος από το να διατρανώσει τη βούλησή του ο ελληνικός λαός.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, δεν σκέφτονται επ’ ουδενί να προχωρήσουν σε διενέργεια δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύ σύνθετο θέμα και αρμόδια για να δώσουν λύση είναι τα πολιτικά κόμματα.

Τι λέει η ΝΔ

Η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας λέει με έμφαση ότι το μήνυμα δεν μπορεί να αγνοηθεί από την κυβέρνηση κι ότι η συγκέντρωση αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Τονίζουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπ’ αυτές τις συνθήκες κι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει στη Βουλή μια πρόταση που θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται ικανοποιημένος και από το μέγεθος του συλλαλητηρίου αλλά και από το μέγα πάθος που είχε και υποστηρίζουν ότι οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χθεσινά μηνύματα για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, εφόσον συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας» που «δεν είχε κομματικό χρώμα», που όμως «κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση».

Βεβαίως, και στη ΝΔ έχουν… τα θέματά τους αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν με προβληματισμό την ηγετική εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά. Περιμένουν, επίσης, την τελική πρόταση από τον κ. Κοτζιά επιμένοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε υβριδική λύση τύπου «ονομασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ και υποσχετική για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων σε κάποια άλλη φάση».