Πιο γρήγορα, πιο εύκολα και με λίγα κλικ από τον προσωπικό τους υπολογιστή χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία θα μπορούν πολύ σύντομα οι πολίτες να ιδρύσουν μια Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ).

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Μιας Στάσης, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται η σύσταση των επιχειρήσεων από τον προσωπικό υπολογιστή των ιδρυτών τους.

Το νέο σύστημα θα έχει εφαρμογή αρχικά στις ΙΚΕ και θα επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες νομικές μορφές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διασυνδεθεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου όπως είναι το Τaxis, γεγονός που θα επιτρέπει ηλεκτρονικά την εγγραφή στο φορολογικό μητρώο και την απόδοση ΑΦΜ στην εταιρεία. Με την είσοδό του ενδιαφερομένου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα του ζητείται να χορηγεί εξουσιοδότηση στην ηλεκτρονική υπηρεσία προκειμένου αυτή να έχει πρόσβαση σε στοιχεία του που τηρούνται σε άλλες ηλεκτρονικές βάσεις του Δημοσίου.

Ο έλεγχος

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνεται ο έλεγχος της αίτησης της επιχείρησης και των δικαιολογητικών, θα χορηγείται αριθμός ΓΕΜΗ και κωδικοί πρόσβασης σε αυτό, θα γίνεται εγγραφή στο φορολογικό μητρώο και θα αποδίδεται ΑΦΜ από το Taxis στην εταιρεία, θα γίνεται εγγραφή στο αρμόδιο Επιμελητήριο.

Οι ΙΚΕ, που είναι γνωστές και ως οι εταιρείες του ενός ευρώ, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Είναι η νέα μόδα στην επιχειρηματικότητα. Μέσω της συγκεκριμένης εταιρικής μορφής επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες καταφέρνουν να περιορίζουν το κόστος των επιβαρύνσεων και κυρίως των ασφαλιστικών τους εισφορών. Συνήθως μια ΙΚΕ συστήνεται από 2-3 εταίρους. Δεν πληρώνουν όλοι ασφαλιστικές εισφορές αλλά μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ, ο οποίος μπορεί να μην συμμετέχει στο κεφάλαιο της εταιρείας. Και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ.

Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία αποτελεί ευέλικτη μορφή επιχείρησης με εμπορικό σκοπό, με μόνο 1 (μονοπρόσωπη ΙΚΕ) ή περισσότερους εταίρους και ακόμα και μηδενικό αρχικό κεφάλαιο. Συστήνεται μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης και το καταστατικό της καταρτίζεται με ιδιωτικό συμφωνητικό. Γίνεται δημοσίευση μόνο στο ΓΕΜΗ.

Τα πλεονεκτήματα

Μεταξύ των χαρακτηριστικών που κάνουν την ΙΚΕ να ξεχωρίζει από άλλες εταιρικές μορφές είναι:

1. Μπορεί να συσταθεί από ένα ή και περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

2. Το καταστατικό μπορεί να είναι ένα απλό ιδιωτικό έγγραφο, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να έχει συμβολαιογραφική μορφή.

3. Εχει ορισμένη διάρκεια, που αν δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό στο καταστατικό μπορεί να φτάσει μέγιστο έως και τα 12 χρόνια.

4. Σε υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ υπάγονται οι διαχειριστές της ΙΚΕ και ο μοναδικός εταίρος αυτής όταν πρόκειται για μονοπρόσωπη. Δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους υπόλοιπους εταίρους, οι οποίοι, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να ασφαλιστούν προαιρετικά.

5. Το ελάχιστο καταβαλλόμενο κεφάλαιο σύστασης μπορεί να είναι ένα ευρώ.

6. Η ευθύνη των εταίρων περιορίζεται μέχρι το ύψος του κεφαλαίου της εταιρείας.

Οι ΙΚΕ φορολογούνται όπως ακριβώς και οι ΕΠΕ. Ο φορολογικός συντελεστής των κερδών ανέρχεται στο 29%, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος υπολογίζεται στο 100% και το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.