Οι τζιχαντιστές στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου έχουν σκοτώσει στρατιώτες και αστυνομικούς, ορκίζονται πίστη στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και κάνουν μπλόκα διεκδικώντας περιοχές.

Αφού η Αίγυπτος δεν μπορεί να τους σταματήσει, ανέλαβε δράση το Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», για περισσότερα από δύο χρόνια, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και τζετ χωρίς διακριτικά πραγματοποιούν μυστικές αεροπορικές επιθέσεις στην Αίγυπτο -περισσότερες από μία την εβδομάδα –και πάντα με την έγκριση του προέδρου Αλ Σίσι.

Οι αλλοτινοί αντίπαλοι έχουν γίνει μυστικοί σύμμαχοι εναντίον ενός κοινού εχθρού. Το Ισραήλ βοηθά το Κάιρο να ανακτήσει το έρεισμά του στην σχεδόν πενταετή του μάχη κατά των τρομοκρατών. Οι επιθέσεις βοηθούν το Ισραήλ να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων του.

Η συνεργασία των δύο κρατών στο Βόρειο Σινά αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτικής αναδιαμόρφωσης στην περιοχή. Κοινοί εχθροί, όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν και το πολιτικό Ισλάμ, έχουν ευθυγραμμίσει σιωπηρά τους ηγέτες αρκετών αραβικών κρατών με το Ισραήλ, παρότι δημοσίως αξιωματούχοι και ΜΜΕ εξακολουθούν να του ασκούν δριμεία κριτική.

Ο νέος ρόλος που έχει αναλάβει το Ισραήλ έχει όμως και απροσδόκητες συνέπειες για την περιοχή, επισημαίνει ο Ντέιβιντ Κέρκπατρικ, επικεφαλής του γραφείου των «New York Times» στο Κάιρο καθώς δημιουργεί σε κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους την εντύπωση ότι η Αίγυπτος εξαρτάται πλήρως από αυτούς. Οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκρύψουν την ισραηλινή συμμετοχή στις αεροπορικές επιθέσεις φοβούμενες τις αντιδράσεις εντός Αιγύπτου όπου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα κρατικά ΜΜΕ δεν παύουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ ως Νέμεση και να ορκίζονται πίστη στον αγώνα των Παλαιστινίων.