«Ενα σημαντικό τμήμα των ρωσικών δυνάμεων μπορεί τώρα να επιστρέψει. Εχουν διαμορφωθεί πλέον οι συνθήκες για μία πολιτική λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η πατρίδα σάς περιμένει», είχε δηλώσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στη Συρία. Ετσι κι έγινε. Κάποια ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ωστόσο, παρέμειναν στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην επαρχία της Λατάκια συνεχίζοντας να παρέχουν στήριξη στο καθεστώς Ασαντ.

Ενα από αυτά τα αεροσκάφη καταρρίφθηκε το Σάββατο στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Αμυνας. Η κατάρριψη έγινε σε μία από τις λεγόμενες ζώνες αποκλιμάκωσης που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από συμφωνία της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, προκειμένου να περιοριστούν οι συγκρούσεις στο πλαίσιο του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται στη Συρία από το 2011.

Το ρωσικό Sukhoi Su-25 περιπολούσε στο Ιντλίμπ όταν χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο φατριών ανταρτών, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πιλότος επέζησε αρχικά από την επίθεση πέφτοντας με αλεξίπτωτο από το φλεγόμενο αεροσκάφος, σκοτώθηκε όμως μετά την προσγείωσή του από μέλη πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με μαρτυρία αντάρτη στο Associated Press, ο πιλότος άνοιξε πυρ εναντίον των ανταρτών που προσπάθησαν να τον συλλάβουν ζωντανό και εκείνοι με τη σειρά τους τον σκότωσαν. Σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, αναφέρεται ότι η Μόσχα επέστρεψε τα πυρά και 30 αντάρτες σκοτώθηκαν στην περιοχή όπου έγινε η κατάρριψη, ενώ παράλληλα οι ρωσικές Αρχές σε συνεργασία με τις τουρκικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τη σορό του πιλότου.

Την ευθύνη για την κατάρριψη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ταχρίρ Αλ Σαμ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Ο Μοάζ αλ-Σαμί, ακτιβιστής που ζει στο Ιντλίμπ και αναρτά τακτικά βιντεοσκοπημένο υλικό από την περιοχή, εμφανίζεται σε βίντεο στο οποίο χαρακτηρίζει τους αντάρτες που κατέρριψαν το αεροσκάφος «ήρωες», διότι πήραν εκδίκηση για τους αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.

Η συριακή αντιπολίτευση δημοσιοποίησε φωτογραφίες στις οποίες ισχυρίζεται ότι απεικονίζεται η σορός του πιλότου, καθώς και ένα βίντεο με τα συντρίμμια αεροπλάνου τυλιγμένου στις φλόγες.

Ακτιβιστές της περιοχής έχουν αναρτήσει υλικό με τα συντρίμμια αεροσκάφους που φέρει ένα κόκκινο αστέρι, σύμβολο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Η ρωσική πλευρά δεσμεύτηκε να ερευνήσει τις συνθήκες της κατάρριψης. «Οι πολιτικές συνέπειες αυτού του γεγονότος θα είναι πολύ σημαντικές», προειδοποιεί μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Δεν έλειψαν όμως και τα πυρά κατά των ΗΠΑ. «Εχουμε επισημάνει ότι οι Αμερικανοί προμηθεύουν σύρους αντάρτες με εξοπλισμό τον οποίο στη συνέχεια δεν μπορούν να ελέγξουν», δηλώνει ο Αλεξέι Τσέπα, μέλος της Δούμας, τονίζοντας: «Εχουμε εκφράσει την ανησυχία μας ότι με τον αμερικανικό εξοπλισμό οι σύροι αντάρτες έχουν τη δυνατότητα να καταρρίπτουν στρατιωτικά αλλά και επιβατικά αεροσκάφη».