Την εκτίμηση ότι η διαμαρτυρία των πολιτών, έτσι όπως εκφράστηκε στα δυο συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπερβαίνει τα όρια του Σκοπιανού και αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης, κάνει η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η τακτική των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό ήταν η αφορμή για την «έκρηξη» της κοινωνίας και σημειώνει πως πλέον τίποτε δεν θα είναι το ίδιο σε ό,τι αφορά τη στάση των πολιτών έναντι της συγκυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να σχολιάσει με την ολοκλήρωση του χθεσινού συλλαλητηρίου ότι μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση «δεν έχει κομματικό χρώμα» και αποτελεί «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών». Πρόκειται για τον άξονα στον οποίο θα βασισθεί στο εξής και η επιχειρηματολογία της ΝΔ. «Οι πολίτες –πρόσθεσε –εξέφρασαν και την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μια κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

«Οι Ελληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσω μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα», ήταν το μήνυμά του για το σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον στο Σκοπιανό, ενώ στρέφει τα πυρά του προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί ότι «δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας» και ότι «περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών». «Εσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος έχει χρέος να ακούει το λαϊκό αίσθημα χωρίς όμως να πυροδοτεί πάθη και διχασμούς, ενώ κατέληξε με μια επισήμανση που δείχνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η λύση του Σκοπιανού θα αποτελέσει σχεδόν αναγκαστικά ένα από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια δική του κυβέρνηση: «Εχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ. Η ΝΔ είναι βέβαιον ότι εφεξής θα επικαλείται τις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις προκειμένου να αποτυπώνει τη δυσαρμονία που θεωρεί ότι υπάρχει μεταξύ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκού αισθήματος. Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, όμως, είναι βέβαιον ότι η χθεσινή συγκέντρωση πιέζει και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν ταχθεί υπέρ της λύσης της σύνθετης ονομασίας μαζί με την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπιανών, ενώ ισχυροποιεί τους πιο σκληρούς που θεωρούν ότι ο μοναδικός οδηγός για τη λύση του θέματος είναι η απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992. Ο πιο γνήσιος εκφραστής της δεύτερης άποψης στο εσωτερικό της ΝΔ είναι προφανώς ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδωσε χθες το «παρών» στο συλλαλητήριο. Συναντήθηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, λίγο πριν ο μουσικοσυνθέτης ανέβει στο βήμα, ενώ σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού». «Αυτή η εικόνα θα φτάσει έξω και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν όλοι», πρόσθεσε.

Στον αντίποδα κινείται η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησε σαφείς αποστάσεις από το συλλαλητήριο. Η πρώην υπουργός εκτιμά ότι η εθνική γραμμή είναι η Σύνοδος του Βουκουρεστίου, το 2008, η οποία περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν ταυτόχρονα οι αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα, η ακύρωση του αλυτρωτισμού και η αλλαγή των συμβόλων της γειτονικής χώρας.