Αναθερμαίνεται, όπως όλα δείχνουν, το ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τρόπους να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά έναντι του ανταγωνισμού που συνεχώς αυξάνεται.

Πολύφερνη νύφη εξακολουθεί να είναι η γερμανική Commerzbank η οποία είχε πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές τα προηγούμενα χρόνια με ανταγωνιστές της όταν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα και είχε χρειαστεί να ενισχύσει τον ισολογισμό της. Για την απόκτησή της φέρονται ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι η γαλλική BNP Paribas και η επίσης γερμανική Deutsche Bank, ενώ στο παιχνίδι μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή η ιταλική UniCredit. Στην εξαγορά ευρωπαϊκής τράπεζας ενδέχεται να προχωρήσει εξάλλου και η βρετανική Lloyds Banking Group η οποία αναζητά νέες πηγές ανάπτυξης καθώς πλησιάζει το Brexit. Επίσης στόχος εξαγοράς μπορεί να γίνει η ολλανδική ABN Amro η οποία μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον της BNP Paribas, της Deutsche Bank ή της UniCredit. Την ίδια στιγμή η ιταλική τράπεζα μπορεί να εξετάσει πιθανό ντιλ και με την γαλλική Societe Generale. Δεν είναι επίσης απίθανο ούτε το σενάριο της συνεργασίας της UniCredit με την Deutsche Bank.

Τις εκτιμήσεις αυτές έκαναν στο Bloomberg News δέκα κορυφαίοι τραπεζίτες οι οποίοι ανέλυσαν με καθεστώς ανωνυμίας τις στρατηγικές επιλογές που θα ενδιέφεραν περισσότερο τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Συνέργειες στη λιανική τραπεζική θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος για τις τράπεζες. Καθοριστικό ρόλο βέβαια σε οποιοδήποτε ντιλ θα διαδραματίσουν και οι εποπτικές Αρχές που θα πρέπει να κρίνουν εάν ένα νέο σχήμα αποκτά ηγετική θέση στην αγορά εις βάρος του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες που μίλησαν στο Bloomberg ως πιθανότερος στόχος εξαγοράς με πολλούς πιθανούς μνηστήρες είναι η Commerzbank. Εκεί σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις διαδραματίζει η επενδυτική Cerberus Capital Management η οποία κατέχει το 5% της γερμανικής τράπεζας. Η ίδια εταιρεία κατέχει επίσης και το 3% της Deutsche Bank. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία, Τζον Κράιαν έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι αναμένονται εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σε μια προσπάθεια για αύξηση της κερδοφορίας. Οι δύο γερμανικές τράπεζες φέρεται επίσης να έχουν μιλήσει από το 2016 για το ενδεχόμενο ντιλ.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas, δεν θα καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο επικεφαλής της Ζαν Λορέν Μπονάφ έχει υποσχεθεί μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας και ενίσχυση του μεριδίου της τράπεζας στην παγκόσμια αγορά. Τώρα τραπεζικά στελέχη λένε στο Bloomberg ότι ο Μπονάφ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ντιλ προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.

Η BNP φέρεται να είχε πραγματοποιήσει πέρσι επαφές με το Βερολίνο για να αγοράσει το 15% της Commerzbank όταν αυτή χρειάστηκε κρατική ενίσχυση.

Την ίδια στιγμή η UniCredit έχει ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση και πηγές ανέφεραν ότι είχε ενδιαφερθεί κι αυτή πέρσι για μερίδιο στην Commerzbank.