Εσοδα-ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ είχε το 2017 η Ιρλανδία από φόρους, ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα ποσά προέρχονται από επιχειρήσεις και κυρίως από πολυεθνικές οι οποίες ευνοούνται από τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές της τάξεως του 12,5%. Από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις προέρχεται πλέον το 16% των συνολικών φορολογικών εισπράξεων. Τα έσοδα από τις επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017.

Τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δείχνουν ακόμη ότι πέρυσι η Ιρλανδία λόγω των αυξημένων φορολογικών εισπράξεων είχε πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ στα έσοδα, ενώ το 2016 είχε έλλειμμα περίπου 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας «Irish Examiner».

Τα έσοδα από τη φορολογία εταιρειών είναι πλέον τόσο πολλά στην Ιρλανδία, που το Δουβλίνο έχει αρχίσει να ανησυχεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα υστέρησης τέτοιων εισπράξεων στην περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο οικονομικό σοκ, το οποίο θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, εκτιμούν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Οι μεγάλες διακυμάνσεις που καταγράφονται στα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων δημιουργούν κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τις μελλοντικές εισπράξεις που θα έχει η κυβέρνηση, καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να χρειαστεί να γίνει αύξηση δαπανών για έργα υποδομών και λόγω αλλαγών στη δημογραφική βάση. Την εκτίμηση αυτή κάνει η εταιρεία ερευνών Davy Research, σύμφωνα με τον «Irish Examiner».

Η χαμηλή φορολογία που προσφέρει σε επιχειρήσεις η Ιρλανδία έγινε αντικείμενο συζητήσεων και διαμάχης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εκεί, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς κατηγόρησε το Δουβλίνο ότι με το να έχει τόσο χαμηλή φορολογία για εταιρείες, ουσιαστικά κλέβει έσοδα από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου απάντησε ότι η Ιρλανδία δεν συνάπτει συμφωνίες με κάθε εταιρεία χωριστά και ότι η χώρα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.