Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν εκτιναχθεί στα 102 δισ. ευρώ, η Εφορία πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων για να εισπράξει τους φόρους που αφήνουν απλήρωτους τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες.

Για να αποφύγουν το κύμα των κατασχέσεων αλλά και για να μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία, έχουν τις επιλογές να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, να πληρώσουν τα χρέη τους με πιστωτική κάρτα ή απλώς να δηλώσουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό για να προστατεύσουν καταθέσεις έως 1.250 ευρώ.

Αναλυτικά, νοικοκυριά και επαγγελματίες μπορούν να βρουν διέξοδο:

1. Στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Από τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου τους οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων τόσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη όσο και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη ληξιπρόθεσμες, δεν έχει δηλαδή λήξει η προθεσμία για την εξόφλησή τους. Μέσω του Taxisnet υποβάλλονται οι αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις και ρυθμίζονται έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις οι τακτικές φορολογικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλές τους από έκτακτες αιτίες (π.χ. από φόρους κληρονομιάς). Οι δόσεις δεν είναι άτοκες –επιβαρύνονται με τόκο 5% τον χρόνο.

2. Στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανοίξει τις πύλες της η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για την υποβολή των αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, οικονομολόγοι κ.λπ.), αγρότες και εμπόρους με οφειλές έως 50.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις στις εφορίες, μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, όσοι μπουν στη διαδικασία θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά που θα καθορίσουν αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τι διακανονισμό θα πετύχουν.

Βήµα βήµα µέχρι

τη ρύθµιση

α) Υποβολή αίτησης. Γίνεται ηλεκτρονικά και μέχρι 31-12-2018. Η ρύθμιση χορηγείται μία φορά και μόνο για κάθε οφειλέτη. Για υποβολή αίτησης απαιτείται να έχει δηλωθεί έναρξη εργασιών στην Εφορία. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία μέχρι και τις 31-12-2016.

β) Δικαιολογητικά. Για να κριθεί αν θα ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση και με τι όρους, απαιτούνται μεταξύ άλλων:

– Πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλετών (υποβάλλουν αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη).

– Πλήρης κατάλογος όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή.

– Πιστοποιητικά από αρμόδια δικαστήρια.

– Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και εκκαθαριστικά των τελευταίων τεσσάρων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί.

– Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου (για καταδίκες σε απάτες κ.λπ.).

γ) Εξέταση αίτησης. Η αίτηση εξετάζεται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες μπορούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν με βάση και δικά τους στοιχεία, πέραν όσων δηλώνει ο οφειλέτης. Μπορούν να κάνουν δικές τους «μελέτες βιωσιμότητος» για κάθε οφειλέτη ή να χρησιμοποιήσουν άλλες που έχουν συντάξει για αυτούς οι τράπεζες κ.λπ. Αν πάνε όλα καλά, σταματάνε διώξεις και κατασχέσεις. Συμψηφισμοί και υποθήκες πάντως δεν σταματάνε.

3. Στο πλαστικό χρήμα. Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ μπορούν να πληρωθούν σε έως 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Σύντομα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μέσω του Taxisnet.

4. Στον ακατάσχετο λογαριασμό. Βασικό «όπλο» για τους φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Εφορία

Πότε προβαίνει σε κατασχέσεις

Η Εφορία χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το όπλο των κατασχέσεων για να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους που αφήνουν απλήρωτους τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες. Οι Αρχές μπορούν να κατασχέσουν:

1. Τραπεζικές καταθέσεις: Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους οι Αρχές μπορούν να βάλουν στο χέρι τα ποσά των καταθέσεων (εφόσον βέβαια υπάρχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς). Από την κατάσχεση γλιτώνουν:

n Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

– Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επ ιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά όταν βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στην ΑΑΔΕ ως ο μοναδικός ακατάσχετος λογαριασμός.

– Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ υπάρχει σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.

2. Ακίνητα: Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ.

3. Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής: Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

4. Μισθοί, ενοίκια κ.λπ: Ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης μπορεί να τα κατάσχει η Εφορία ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Πιο συγκεκριμένα μπορούν να κατασχεθούν:

– Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα που υπερβαίνουν τα ακατάσχετα όρια.

– Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο.

– Εως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη.

– Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (για απόλυση από την εργασία κ.λπ.)

– Εως και το 100% των εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).